пʼятниця, 06 вересня 2013 07:00

"Син тримає в наметі черепаху. Вона нагадує про дім"

За 12 км від кордону Сирії в Йорданській пустелі розташований один із найбільших таборів біженців у світі. У поселенні Заатарі від вибухів та голоду переховуються 130 тис. сирійців. Після "газової атаки" 21 серпня неподалік Дамаска потік поселенців збільшився. Щодня до них приєднуються 2 тис. людей. Для них споруджено понад 30 тис. наметів.

— Мій найменший син Алі тримає в наметі черепаху. Вона нагадує про дім. Сподіваюся, наша сім'я все-таки повернеться додому. Ми втомилися від нещасть, — каже житель табору та керівник округу з 80 наметів Махмуд Махамід.

Поселення Заатарі розділили на 12 округів, щоб було легше контролювати життя громад та підтримувати порядок. У таборі "працюють" банди, які нападають на жінок.

— Тут живеться нелегко. Немає роботи, родини змушені торгувати сухими пайками, щоб купити свіжих овочів, — розповідає один із перших поселенців табору Омаран аль Масрі.

Йорданський уряд та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців спонсорують табір. Щодня для його утримання потрібно $500 тис.

Крім адміністративних будівель, у поселенні є бари, магазини, спортивні та ігрові майданчики, таксопарк. У магазині "Єлисейські поля" купують товари для гігієни, свіжий хліб, мобільні телефони. Продають весільні сукні.

— Живу тут із вагітною дружиною та двома дітьми. Працюю 12 годин на день. Намагаюся жартувати із клієнтами, аби трохи відволікти їх від важкого життя, — розповідає Абу Саді, офіціант місцевого бару.

За два роки понад 2 млн сирійців утекли зі своєї країни до сусідніх — Лівану, Йорданії, Туреччини, Іраку та Єгипту. Половина з них — діти. Їх називають утраченим поколінням. Ще 5 млн сирійців не мають постійного притулку на батьківщині.

— Здається, два мільйони — це дуже багато, але реальні цифри набагато вищі. Ми знаємо, що люди не реєструються, бо бояться влади. У Йорданії 70 відсотків біженців живуть поза таборами, через це їм важче допомогти, — каже менеджер із надзвичайних ситуацій Червоного Хреста 31-річний Піт Гаррет із Британії.

Протистояння між сирійським урядом Башара Асада та повстанцями триває з 2011 року. За цей час у сутичках загинули 100 тис. жителів. Під час нещодавньої атаки отруйними газами наподалік столиці Дамаск померли 1429 осіб. Американський президент Барак Обама планує військову операцію проти Сирії. Його підтримує уряд Франції та Туреччини. Росія та Китай проти військового втручання. Одна із причин — страх утратити клієнта. Росія залишається найбільшим постачальником зброї для Сирії.

13 немовлят щодня народжуються в таборі для біженців Заатарі. Його жителі з'їдають 500 тис. шматків хліба й випивають понад 4 млн л води за день.

8000 квадратних кілометрів становить територія табору для біженців. Там працюють три лікарні, кілька шкіл та понад 3 тис. магазинів.

Зараз ви читаєте новину «"Син тримає в наметі черепаху. Вона нагадує про дім"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути