Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2018 05:06

Сергій Скрипаль вийшов із критичного стану

Колишній російський розвідник 66-річний Сергій Скрипаль і його донька Юлія, 33 роки, одужують після отруєння нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Її застосували 4 березня в британському Солсбері. Британські експерти визначили походження отрути.

— Сергій Скрипаль добре реагує на лікування. Його стан перестав бути критичним, — говорить 6 квітня головний лікар окружної лікарні Солсбері Крістін Бланшард.

"Гарні новини!" — публікує міністерство закордонних справ Росії запис у "Твіттері".

5 квітня головне управління міської поліції Лондона — Скотланд-ярд — оприлюднює повідомлення від Юлії Скрипаль.

Жінка прийшла до тями 29 березня.

"Я прокинулася більше тижня тому і рада повідомити, що мої сили прибувають з кожним днем", — ідеться у тексті. 10 квітня Юлію виписали з лікарні. Але вона перебуватиме під наглядом лікарів.

Напередодні на російський телеканал "Росія-1" приходить племінниця Сергія Скрипаля 45-річна Вікторія Скрипаль. Приносить аудіозапис телефонної розмови нібито з Юлією. На ньому постраждала обіцяє незабаром виписатися з лікарні. Вікторія збирається отримати британську візу й забрати Юлію до Росії. Їй відмовляють.

Посольство РФ у Лондоні наполегливо вимагає зустрічі з потерпілою, пропонує консульську допомогу. Юлія відмовляється.

Експерти військової лабораторії "Порт-Даун" завершують дослідження нервово-паралітичної речовини. Доходять висновку, що це дійсно "Новачок". Країну-виробника встановити не можуть.

"Визначення джерела агента не є нашим обов'язком і ніколи ним не було", — пояснюють. Передали отриману інформацію владі, вона має порівняти її з іншими доказами і дійти висновків.

Директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін називає справу про отруєння Скрипалів грубо сфабрикованою провокацією спецслужб США і Великої Британії.

Кремль продовжує вимагати, щоб Велика Британія передала зразки речовини. Мають намір провести власні дослідження.

— У Конвенції про хімічну зброю нема вимоги, що жертва повинна проводити спірне розслідування з імовірним нападником, — заявляє делегація з Лондона під час засідання Організації із заборони хімічної зброї.

— Британці граються з вогнем і ще пошкодують про це, — говорить представник Росії Василь Небензя на засіданні Ради безпеки ООН 5 квітня. Його скликає Москва. Небензя називає розслідування "театром абсурду".

Отруйну речовину "Новачок" виготовили в місті Шихани Саратовської області Росії, повідомляє британська влада 6 квітня. Там розташована лабораторія, де протягом останніх 10 років випробовували отруту. Встановити місце її розташування змогли завдяки науковому аналізу й даним розвідки.

— "Новачок" могли виготовити у Франції, Німеччині, Японії, Китаї, Британії, США, Росії чи Північній Кореї. Жодна не має такого досвіду у його створенні, як СРСР і потім Росія. Жодна не витрачала стільки ресурсів на його дослідження. Найпростіше виявити країну походження за стабілізаторами. Вони подовжують термін зберігання зброї, — говорить один із розробників "Новачка" Віл Мірзаянов.

Триметровими парканами обнесуть місця, де Скрипалі побували в день отруєння.

До осені там працюватимуть слідчі. Згодом будинок Сергія Скрипаля вартістю більше $560 тис., 14,5 млн грн, знесуть. А також ресторан і паб, де потерпілі побували у день отруєння. Зносити економічно вигідніше, ніж перевіряти їх на присутність "Новичка", вважають британські спеціалісти.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Скрипаль вийшов із критичного стану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути