вівторок, 20 березня 2012 06:45

Серце футболіста зупинилося на сім хвилин

У штучній комі лишається гравець англійського футбольного клубу "Болтон Вандерерз" 23-річний Фабріс Муамба. Під час суботнього матчу з "Тоттенгем Хотспур" спортсмен упав, його серце зупинилося на 7 хв. Лікарі обох команд робили йому штучне дихання, потім намагалися запустити серце електричними розрядами дефібрилятора.

Муамба впав на 42-й хв. матчу. Рефері зупинив гру, а потім відправив футболістів на перерву. Більшість шоковані стояли біля хворого і лікарів. Дехто з гравців плакав, інші молилися. 39 тис. глядачів скандували "Муамба!". Гравця обережно поклали на ноші й винесли з поля. Його доправили до лікарні "Лондон Чест". Лікарі 2 год. намагалися змусити серце футболіста битися. Побоюються, що через тривале кисневе голодування у Фабріса може бути ушкодження мозку. Зараз його стан стабільно тяжкий, спортсмена тримають у відділенні інтенсивної терапії. Біля ліжка сидить його наречена Шауна Магунда, мати його 3-річного сина. У лікарні чергують друзі, надворі збираються вболівальники.

— Доки він живий, надія залишається. Моліться за Фабріса, я відчуваю, що це допомагає йому, — просить Шауна.

Лікарі підозрюють, серцевий напад у Муамби могла спричинити гіпертрофічна кардіоміопатія. Це спадкова недуга, за якої товщає частина серцевого м'яза.

У вересні 2010-го на полі прихопило серце у 23-річного півзахисника амстердамського "Аякса" Евандера Сно. Його привели до тями на полі за допомогою дефібрилятора. У жовтні того ж року така доля спіткала хавбека іспанської "Саламанки" Мігеля Гарсію. Йому також допомогли. Зазвичай після серцевого нападу футболісти не можуть продовжувати кар'єру.

Зараз ви читаєте новину «Серце футболіста зупинилося на сім хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути