пʼятниця, 28 березня 2008 18:35

Щелепі найдавнішого європейця 1,2 мільйона років

  Цій щелепі 1,2 мільйона років. Учені вважають, що вона належала жінці
Цій щелепі 1,2 мільйона років. Учені вважають, що вона належала жінці

Іспанські палеонтологи знайшли у північній провінції Бургос нижню щелепу давнього європейця, який жив 1,2 млн років тому.

Вчені вважають, що залишки належать найдавнішій людині, яка мешкала на європейському континенті. Вид назвали "гомо антесессор", що означає "найдавніша" або "найперша людина".

До цього найбільш древньою вважалася людина, яка прийшла до Європи з Африки 800 тис. років тому. Її залишки теж знайшли в Іспанії.

— Щелепа невелика, — розповідає професор Кріс Стрінгер із Лондонського природничого музею. — Ймовірно, вона належала жінці. На знахідці збереглося кілька зубів. Завдяки ним ми зможемо дізнатися більше про людей цього виду.

Палеонтологи працювали у "Печері слона" у місцевості Атапуерка. Окрім людської нижньої щелепи, знайшли примітивні знаряддя праці та кістки тварин.

Атапуерка — єдиний прямий без водних перешкод шлях із Європи в глиб Піренейського півострова. Спеціалісти вважають, що саме ним рухалися давні люди і робили тут стоянки.

Перші знахідки в цьому районі виявили наприкінці ХІХ ст. Прокладали залізну дорогу і в результаті підривних робіт знайшли лабіринти карстових печер. Під час розкопок постійно знаходили залишки людей і тварин, знаряддя праці, зброю, прикраси.

Нині у Бургосі створюють музей еволюції людини. Відвідувачі зможуть на автобусах діставатися місць розкопок.

Зараз ви читаєте новину «Щелепі найдавнішого європейця 1,2 мільйона років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути