Ексклюзиви
вівторок, 02 квітня 2013 05:45

Сарану варять у підсоленій воді

— Вони всюди, куди не глянь. Рисові поля почорніли. Худобі ніде пастися, бо сарана винищила траву. Голодуватимемо не вперше. Але відчуваємо, цей голод буде найсильніший. Доведеться смажити комах, щоб не померти, — кажуть жителі одного з сіл африканського острова Мадагаскар.

Місцеві розповідають, сарана почала з'являтися в грудні. Минулого місяця після сезону дощів затопило тисячі гектарів полів. У вологому середовищі почали множитися комахи. Через брак коштів місцева влада не змогла вчасно обробити поля хімікатами.

— Ми знайшли вихід, як не померти з голоду. Моя 10-річна донька Борікелі щодня бігає в поле й приносить на обід коників. Пробирається через високу траву й паличкою зганяє комах у невеликий круглий кошик із соломи. За 5 хвилин назбирує повний. Так виживаємо, бо всі наші посіви затопило. Кілька хвилин варимо коників у солоній воді, — говорить мати дівчини. Родина живе в селі за 5 год. їзди від міста Туліара.

Влада Мадагаскару звернулася до світової спільноти за допомогою.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, під загрозою голоду перебуває більше ніж половина населення 22-мільйонного острова. Аби впоратися з лихом,  потрібно знайти $22 млн до червня. За ці гроші мають розпилити з повітря спеціальну речовину, що знищить комах. Ще $19 млн знадобляться протягом двох наступних років.

— Із досвіду знаємо, щоб позбутися нашестя сарани, слід труїти її три роки. А в попередні на Мадагаскарі на це виділяли недостатньо коштів, тому обробили не всі осередки розмноження комах, — каже представник ООН Анні Монар.

Понад 80% мадагаскарців живуть на менш ніж $1 в день. Більшість харчуються рисом. Острів — другий у світі виробник ванілі і гвоздики.

Зараз ви читаєте новину «Сарану варять у підсоленій воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути