пʼятниця, 03 серпня 2012 07:30

Румуни не прийшли на референдум щодо недовіри президенту

Румунський референдум щодо імпічменту президента 60-річного Траяна Бесеску не вдався. В опитуванні, що проходило в неділю, взяли участь 45,92% румунів. Щоб результати визнали дійсними, забракло майже 3% голосів.

Напередодні президент закликав своїх прихильників бойкотувати референдум, який ініціювала опозиційна лівоцентристська коаліція на чолі з прем'єр-міністром Віктором Понтою, 39 років. Вона підготувала доповідь про роботу президента за останні два роки і на початку липня зажадала імпічменту.

Депутати парламенту Румунії, яка 2007-го увійшла в ЄС, заявили, що президент забагато на себе взяв. Звинуватили в тому, що він нібито призначає своїх прихильників на ключові посади в системі правосуддя і використовує спецслужби проти своїх політичних суперників. Бесеску запевняє, що його противники хочуть узяти під контроль судову систему і фонди Європейського Союзу.

— Президент закликав населення підтримати його. Казав, що проти нього ведеться політична гра. Моя сім'я повірила. Ніхто з рідних не пішов на референдум. До Бесеску звикли. А хтозна, яким буде той, хто прийде на місце теперішнього президента. Люди бояться щось змінювати, бо зараз жити не найгірше. Якби не боротьба між прем'єром Понтою і Бесеску, не потрібно було б референдумів, — коментує житель Бухареста 25-річний Андреас.

Траян Бесеску в минулому — капітан корабля, при владі другий термін поспіль. Раніше був одним із найпопулярніших політиків країни. 2010-го, щоб задовольнити вимоги Міжнародного валютного фонду, в обмін на 5-мільярдний кредит президент увів жорстку економію. Із того часу його рейтинг почав різко падати. Протягом останніх місяців посилилася критика з боку прем'єра Віктора Понти, який називає главу держави "найбільшим брехуном в історії Румунії" та "людиною без сорому і честі".

— У процесі референдуму румуни оголосили політичну відставку Бесеску — понад 8 мільйонів голосували проти президента. Для них він більше не лідер, — заявляє прем'єр.

Зараз ви читаєте новину «Румуни не прийшли на референдум щодо недовіри президенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути