вівторок, 27 лютого 2018 00:10

Росія визнала загибель своїх громадян у Сирії

 

— Куди їх послали і чому? Як свиней на забій відправили! — говорить 33-річна Олена Матвєєва з російського міста Асбест. Вона — дружина найманця з приватної військової компанії Вагнера. Її чоловік 38-річний Стані­слав загинув 7 лютого під час авіаудару поблизу міста Хаш­шам у сирійській провінції Дейр-ез-Зор.

Колона вагнерівців зазнала поразки під час штурму нафтопереробного заводу. Він перебуває під контролем коаліції сил, опозиційних до президента Сирії 52-річного Башара аль-Асада. Загинули майже 300 росіян.

Станіслав Матвєєв був членом місцевого козачого осередку. Із 2015-го по 2016 рік воював за так зване ополчення ЛНР. Потім поїхав до Сирії. Дружині Олені подробиць не розповідав.

— Я його відмовляла і по-­хорошому, і до розлучення мало не дійшло. Але бачу, що все марно, — згадує Олена Матвєєва.

Про загибель чоловіка у Дейр-ез-Зорі їй повідомив козачий отаман.

Нафтопереробний завод під Хаш­шамом побудувала американська компанія "Коноко" перед початком сирійської війни 2011 року.

2017-го його контролювали терористи "Ісламської держави". З осені минулого року — курдські бойовики "Сирійських демократичних сил" під керівництвом американських інструкторів.

— Група Вагнера, яка йшла на штурм, була, можливо, найбільшою за всю сирійську війну. Танки, бронетехніка, важка артилерія, міномети, системи залпового вогню, пара штурмових рот, мобільні групи, — говорить російський військовий аналітик 66-річний Павло Фельгенгауер.

Колону розстріляли з артилерії та вертольотів, розповідають уцілілі вагнерівці.

У Кремлі довго відхрещувалися від загиблих. Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков закликав не довіряти інформації з преси.

— Фото з місця бою — це монтаж пейзажів Марса та кадрів невідомої знищеної техніки, — заявила речниця російського МЗС Марія Захарова.

20 лютого у дипвідомстві Росії визнали загибель своїх громадян. Уточнили, що то були не військові, а "люди, що приїхали до Сирії з різною метою".

Приватна військова компанія Вагнера формально не підпорядковується російському міністерству оборони. Не має жодного юридичного статусу. Для найманців у РФ передбачена кримінальна відповідальність — ув'язнення до 15 років.

Керівником угруповання вважають 48-річ­ного Дмитра Уткіна, позивний "Вагнер". Відставний підполковник до 2013-го керував спецзагоном головного розвідуправління у російському Пскові. Приватну військову компанію створив на основі "Слов'янського корпусу" — іншої організації найманців. Воювали у Сирії з 2013-го. Навесні 2014 року вагнерівців помічали в Криму під час анексії півострова. До угруповання входять, за різними оцінками, від 1,4 до 3,7 тис. осіб. Найманці підписують договір про нерозголошення інформації, проходять тест на детекторі брехні та військовий вишкіл. Під час навчання отримують близько 50–80 тис. руб. на місяць (23,8–38 тис. грн. — ГПУ), за участь у військових операціях — 150–240 тис. руб. (71,2–114 тис. грн. — ГПУ).

До фінансування організації причетний російський мільярдер, власник ресторанів 56-річний Євген Пригожин. Його називають "особистим кухарем Путіна". Кажуть, щороку вкладає у вагнерівців близько 17 млрд руб. — 7,8 млрд грн. Також фінансує російських хакерів, які здійснили атаки під час президентських виборів позаторік у США. Американські спецслужби перехопили переговори Пригожина із сирійськими чиновниками наприкінці січня, в яких він говорить про "швидкий і потужний" наступ у Сирії.

30 відсотків нафтових родовищ віддали росіянам

Війна у Сирії перестала бути лише боротьбою за політичні інтереси. На перше місце вийшла нафта, вважають експерти Організації із захисту прав людини у Сирії.

На території Дейр-ез-Зора є найбільше нафтогазове родовище в країні. "Ісламська держава" контрабандою продавала звідти нафту й бензин урядовим військам Асада та за кордон.

Із жовтня 2017-го провінцію ділять між собою урядові війська за підтримки Росії та коаліція опозиційних до Асада сил. Жодна наземна операція в регіоні не починається без їх узгодження.

"Сирійські демократичні сили" контролюють також нафтові родовища у північній провінції Аль-Хасака. Провладні сили займають родовища у найбільшій сирійській провінції Хомс. Армія Ассада понад 30% із них віддала росіянам.

Зараз ви читаєте новину «Росія визнала загибель своїх громадян у Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути