Ексклюзиви
четвер, 14 серпня 2008 18:00

"Росії потрібна ворожнеча між грузинами і осетинами"

  Олександр Майборода: ”Усі ці суперечності можна було вирішити без війни на основі осетинської автономії у складі Грузії”
Олександр Майборода: ”Усі ці суперечності можна було вирішити без війни на основі осетинської автономії у складі Грузії”

Про причини і наслідки останнього збройного конфлікту на Кавказі розповідає заступник директора Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса Олександр Майборода, 62 роки.

Чому Грузія вирішила силою скорити Південну Осетію? Невже не було жодного мирного способу?

— Важко сказати, що Грузія могла зробити "мирного" для відновлення своєї територіальної цілісності. Коли Південна Осетія категорично відмовляється від будь-якого обговорення свого майбутнього статусу в складі Грузії, миролюбне вирішення конфлікту нереальне. Тим більше прагнення осетинів відділитися підтримується всією державною міццю Росії.

Але ж тоді треба бути готовим до війни з Росією?

— Мабуть, що так. Сепаратистів легко подолали, а от із російською армією Грузія, як мені здається, не наважилася всерйоз воювати. З одного боку, це зрозуміло — надто нерівні сили, і суто військовий програш грузинів був неминучий. З іншого —  Грузія тепер навряд чи зуміє втримати Південну Осетію.

Але зараз уся міжнародна спільнота вважає Росію агресором і підтримує Грузію. Хіба це не гарантія, що рано чи пізно грузини повернуть Південну Осетію?

— Це надія, а не гарантія. Захід не буде воювати за грузинську землю. На війні, як у житті, охочіше допомагають сильним і рішучим.

Південна Осетія — це грузинська земля, де більшість населення поступово стало осетинським

Ви звинувачуєте грузинів, що вони бояться воювати з Росією за свою землю?

— Ні, звичайно. Яке в мене право їх у чомусь звинувачувати? Ніякого. Грузини самі вирішують, як їм захищати свою землю. Просто я кажу про очевидні, на мою думку, речі: якби грузинське військо вчинило справді рішучий опір росіянам, то реакція Заходу щодо Росії була би набагато жорсткішою і я, та й інші, не казали би сьогодні, що Грузія навряд чи зуміє втримати Південну Осетію.

Ви багато років вивчаєте етнонаціональну політику. Чому нині ворогують грузини і осетини?

—Етнічна територія осетинів — на північ від Кавказького хребта. Там, де сьогодні Північна Осетія — республіка у складі Російської Федерації. На південь, на грузинську землю, вони розселялися впродовж століть і без війни, з дозволу грузинів. Тобто історично Південна Осетія — це грузинська земля, де більшість населення поступово стала осетинською. Тому в часи, коли створювався СРСР, південноосетинська автономна область увійшла до складу Грузинської РСР. Але з часом історія забувається. Можна зрозуміти грузин, для яких історично це їхня земля. Можна зрозуміти і осетинів — північних і південних, які хочуть жити в єдиній державі. Усі ці суперечності можна було вирішити без війни на основі осетинської автономії у складі Грузії. Звісно, з гарантією південним осетинам вільно спілкуватися з їхніми одноплемінниками по той бік Кавказького хребта. Але цього не хотіла Росія. Їй потрібна ворожнеча між грузинами і осетинами. Старий, як світ, принцип — поділяй і владарюй.

Зараз ви читаєте новину «"Росії потрібна ворожнеча між грузинами і осетинами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути