вівторок, 28 листопада 2017 05:25

Російського сенатора-мільярдера арештували у Франції

Російського сенатора 51-річного Сулеймана Керімова затримали у Франції 20 листопада. Він прилетів у приватних справах у Ніццу на Лазуровому березі. Мільярдера підозрюють у фінансових махінаціях із придбанням нерухомості у країні.

Адвокати Керімова домоглися, щоб суд випустив підзахисного з-під варти під заставу в 5 млн євро — приблизно 150 млн грн.

Політик вимушений залишитися у Франції. У нього вилучили російський паспорт та заборонили покидати департамент Приморські Альпи. Сенатор також має кілька разів на тиждень навідуватись у поліцію, щоб засвідчити, що дотримується умов застави.

Керімова звинувачують, що він відмивав гроші, коли ухилявся від сплати податків. Купував вілли на французькому Лазуровому березі на підставні фірми. Максимальний вирок за таке правопорушення — п'ять років із конфіскацією майна.

На захист сенатора виступило російське міністерство закордонних справ. Мовляв, має дипломатичний паспорт. Натомість МЗС Франції наголосило, що в Ніццу Керімов прибув як приватна особа. Російський сенатор має дипломатичний імунітет від кримінального переслідування, лише коли виконує офіційні обов'язки.

Кримінальну справу, за якою затримали Керімова, поліція Франції розслідує два роки. У ній також задіяний фінансист із Швейцарії Олександр Штудхальтер. Він — колишній президент благодійного фонду Керімова. Ще два роки тому йому висунули звинувачення у відмиванні коштів.

Штудхальтер купив чотири вілли на мисі д'Антіб. Це місце називають "раєм для мільярдерів". Тут мають нерухомість російські олігархи Роман Абрамович та Андрій Мельниченко, грецькі судновласники Онассіси і Спірос Лацис. Один із маєтків належав покійному нині політику Борисові Березовському.

Одна з найвідоміших вілла "Ієр" — із французької "вчора" — має площу 12 тис. кв. м. Побудована за проектом видатного архітектора Барі Діркса на замовлення американського збройного магната. Власники розкішного будинку дозволяли знімати там кіно. Зокрема, американську комедію 1988 року "Відчайдушні шахраї" режисера Френка Оза.

Загальна площа маєтків, що їх придбав Олександр Штудхальтер, — майже 90 тис. кв. м. Ринкова ціна вілли "Hier" — не менш як 150 млн євро, це 4,5 млрд грн. Однак купівлю оформили за 35 млн євро. Ціну занизили, щоб уникнути надмірного оподаткування, вважають у поліції.

Сулейман Керімов часто бував на Французькій Рив'єрі. Влаштовував шикарні прийоми, за що отримав прізвисько "російський Ґетсбі" (герой роману американця Френсіса Скотта Фітцджеральда про молодого мільйонера-марнотрата. — ГПУ). У грудні 2006 року Керімов, тоді ще депутат російської Держдуми, потрапив в Ніцці в автоаварію. На швидкісному "Ферарі" порушив правила і врізався в дерево. Машина спалахнула, Керімов сильно обгорів. Постраждала також його супутниця — телеведуча Тіна Канделакі.

Подругами бізнесмена були співачка Наталія Ветлицька, актриса Олеся Судзіловська та балерина Анастасія Волочкова. З нею Керімов навіть нібито збирався одружуватися. Після того як сенатора затримали в Ніцці, балерина публічно його підтримала.

Сулейман Керімов родом із Дагестану, має дружину та трьох дітей. Він — один із найбагатших людей Росії. Діловий журнал "Форбз" приписує йому статки на $6,3 млрд — 170 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Російського сенатора-мільярдера арештували у Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути