вівторок, 01 квітня 2008 18:09

Російським слідчим відоме ім"я вбивці Анни Політковської

Російським слідчим відоме ім"я вбивці Анни Політковської

Представники прокуратури Росії заявили минулого тижня, що їм відоме ім"я вбивці журналістки Анни Політковської. Слідчі не назвали кілера, однак днями інформація з"явилася в російській пресі. У вбивстві 48-річної оглядачки "Нової газети" підозрюють чеченця Рустама Махмудова, 30 років.

Політковську застрелили 7 жовтня 2006-го в під"їзді московського будинку, де вона знімала квартиру. Камера відеоспостереження зафіксувала вбивцю, але обличчя чоловіка неможливо було розгледіти з-під кепки. Слідчі з"ясували, що журналістка поверталася з магазину, де за нею стежили чоловік і жінка. Це вказує на те, що вбивство було ретельно сплановано.

Торік у серпні в Москві заарештували 11 підозрюваних у справі Політковської. Серед них було троє братів Махмудових: Ібрагім, Джабраїл і Тамерлан. За ґратами також опинився підполковник ФСБ Павло Рягузов. У прокуратурі заявляють, що саме він встановив і передав адресу журналістки кілерові. Ім"я замовника вбивства не з"ясували.

Анна Політковська, у дівоцтві Мазепа, народилася в Нью-Йорку, де її батьки працювали на дипломатичній службі. Закінчила факультет журналістики МДУ, працювала в кількох видавництвах. З 1999-го була оглядачем в опозиційній "Новій газеті", вела репортажі з Чечні. Активно займалася правозахисною діяльністю та критикувала діючу владу.

Політковська опублікувала документальні книги "Подорож у пекло. Чеченський щоденник", "Друга чеченська" та "Путінська Росія", що вийшла у Великій Британії. Остання публікація Анни в "Новій газеті", була присвячена чеченським загонам, які воювали на стороні федеральних сил.

У журналістки залишилося двоє дітей — 27-річна Віра, яка за кілька місяців після вбивства матері народила доньку, і син Ілля, 30 років.

Зараз ви читаєте новину «Російським слідчим відоме ім"я вбивці Анни Політковської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути