пʼятниця, 21 вересня 2018 06:05

Російський літак збили союзники Кремля

У ніч на 18 вересня над Середземним морем зник російський літак радіо- ­електронної розвідки Іл‑20. На борту перебували 15 осіб. Потрапив під вогонь сирійських урядових військ поблизу їхньої бази "Латакія". Сирійці намагалися збити літаки Ізраїлю Ф-16, які бомбардували регіон радіокерованими бомбами ГБУ-16.

Військово-морська база "Латакія" є однією з основних для режиму сирійського диктатора Башара Асада і його союзників — російської армії та іранської терористичної організації "Хезбола", пояснює журналіст Юрій Бутусов. Поряд розташовані російські військові бази. Район щільно прикритий російськими засобами протиповітряної оборони.

Близько 22:00 російський Іл‑20 ішов на посадку після закінчення патрулювання. Чотири ізраїльські винищувачі Ф-16 на низькій висоті зайшли в його повітряний коридор. Здійснили два удари. Бомби влучили у військову базу, аеродром, алюмінієвий завод і нафтобазу. Сирійські системи ППО, надані Кремлем, спробували збити нападників, але влучили у Іл-20.

Кремль звинуватив у загибелі росіян Ізраїль. Отримали попередження про атаку за хвилину до її початку, тому не встигли підготуватися, кажуть росіяни. Мовляв, винищувачі прикривалися Іл-20.

— Ми не залишимо подібні дії без відповіді, — говорить міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Володимир Путін хоч і звинуватив Ізраїль, але назвав ситуацію "ланцюгом трагічних збігів".

Завдали ударів по об'єктах, які належать "Хезболі", пояснюють в Ізраїлі. Бо завжди виступали проти розширення присутності іранців у Сирії (між двома країнами триває конфлікт із часу утворення Ізраїлю 1946-го. — ГПУ). Провину покладають на Сирію.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу зателефонував Путіну та висловив свої співчуття.

19 вересня командування заарештувало всіх бійців 44-го батальйону ППО сирійської армії. Слідчі підозрюють, що серед них може бути член терористичної "Ісламської держави".

"17 вересня Росія надала беззаперечні докази, що "Боїнг МН-17" на Донбасі збили "бандерівці" ракетою, яку 1986-го отримала військова частина в Україні. Не минуло й доби, — і російські союзники довели, що здатні стріляти ракетами навсібіч, не розбираючись", — пишуть у "Телеграм-каналі "Апачі Денсіс".

Зараз ви читаєте новину «Російський літак збили союзники Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути