середа, 16 квітня 2008 17:49

Російське місто Чапаєвськ пропонують розселити

70 тисяч людей, які проживають у російському місті Чапаєвськ неподалік Самари, можуть розселити. Міський голова Микола Малахов запропонував ліквідувати територію, яка постраждала від виробництва хімічної зброї.

Чапаєвськ заснували 1909 року як поселення для робітників заводу вибухових речовин. У цьому місті вперше в Росії почали виготовляти тротил. До кінця 1920-х років продукували лише порох. Пізніше виробляли в основному хімічну зброю. З часом завод став випускати гірчичний газ та інші бойові отруйні речовини. Токсичні хімікати зливали в заводську дренажну систему.

Місцеві медики запевняють, що 96% дітей Чапаєвська не можна назвати здоровими. Люди змушені вирощувати овочі в отруєній землі і дихати повітрям із токсинами. Микола Малахов заявив минулого тижня, що не бачить іншого способу врятувати жителів міста, як відселити їх. Мера підтримали кілька чиновників.

— Якщо ми й надалі виділятимемо по 50 мільйонів рублів на рекультивацію річки, в яку зливали відходи, як це ми робимо зараз, то ситуація не зміниться, — запевняє заступник голови російського "Природонагляду" Олег Мітволь. — Треба викопати нове русло, вивести туди річку, прибрати увесь мул. Уявляєте, скільки це коштуватиме? Таке питання можна вирішити лише відселенням людей.

За кілька днів після своєї пропозиції Микола Малахов несподівано подав у відставку. За офіційною версією — через різке погіршення стану здоров"я. Пізніше з"явилися повідомлення, що його слова неправильно зрозуміли. Начебто Малахов не закликав відселяти всіх жителів міста.

Депутати місцевої думи мають визначити дату проведення виборів нового голови. Офіційного рішення стосовно долі місцевого населення поки що не прийняли.

Зараз ви читаєте новину «Російське місто Чапаєвськ пропонують розселити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути