пʼятниця, 19 листопада 2010 01:30

Республіка Кірибаті йде на дно Тихого океану

Автор: фото з сайта www.galenfrysinger.com
  Будинки у Кірибаті накривають соломою
Будинки у Кірибаті накривають соломою

— Є острови, де сильно кинеш камінь, і він проб'є землю, — каже Аноте Тонг, 58-річний президент острівної тихоокеанської Республіки Кірибаті.— Ми повинні подумати про переселення зараз, бо потім може бути пізно. Наш ґрунт тонший, тому не маємо стільки часу, як решта Океанії.

Минулого тижня на конференції з питань зміни клімату, що пройшла у столиці Тараві, Тонг наголосив, що 33 острови йдуть на дно, і закликав жителів переїжджати. Але не сказав куди. На островах живуть понад 105 тис. людей.

Кліматологи попередили, що до кінця століття через глобальне потепління рівень океану підніметься щонайменше на метр. Через це деякі острівні держави можуть зникнути, зокрема Кірибаті.

Із 33 островів держави 20 — незаселені. Середня температура повітря по країні +27°С. Сільські жителі невеликі дерев'яні будинки накривають пальмовими гілками, рідше — соломою. У містах сучасніше житло — із бетонних блоків.

— Я народився в Кірибаті, тут живуть мої батьки, жили діди й прадіди, — розповідає 20-річний Димитрій Мердок. — Не бачу майбутнього країни. Жоден з островів не стоїть над рівнем моря вище ніж на 3 метри. За 20–30 років не буде навіть найбільшого острова. Деякі можуть затонути ще до кінця року. Якщо переселимося — пощастить. Уже зараз неврожай, будуватися біля води страшно, запаси прісної води обмежені.

Острівна республіка в економічному плані нічим не показова. Прибуток переважно отримують від риболовлі. У багатьох будинках нема холодильників. Продукти зберігають у солі. Найчастіше харчуються рибою і плодами хлібного дерева. На свята їдять м'ясо.

— Найулюбленіший продукт — кокос. Дрібні шматки додаю до чаю — той набуває приємного аромату і солодкавого смаку. Кокосом підсолоджую хлібний суп, у суміші з карі додаю під час маринування риби. Діти страшенно люблять кокосовий сік. Він багатий на вітамін С. Якщо переїжджатимемо, то тільки в Австралію. Вона до нас найближча, — розповідає 36-річна Енн з столиці Тараві.

Зараз ви читаєте новину «Республіка Кірибаті йде на дно Тихого океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути