Ексклюзиви
вівторок, 22 липня 2008 17:56

Радована Караджича піймали в Сербії

  Радован Караджич устиг побувати поетом, лікарем і військовим. За свою діяльність в якості останнього він постане перед Гаазьким трибуналом
Радован Караджич устиг побувати поетом, лікарем і військовим. За свою діяльність в якості останнього він постане перед Гаазьким трибуналом

Колишнього лідера боснійських сербів 64-річного Радована Караджича затримали в Сербії 21 липня. 1995 року за його наказом в околицях боснійського міста Срєбрєніца сербські війська під командуванням генерала Младича розстріляли та зарізали майже 8 тис. мусульманських чоловіків та підлітків. Караджича також звинувачують в обстрілах мирного населення боснійської столиці Сараєво.

Радована допомогли вистежити іноземні спецслужби. Колишнього президента Республіки боснійських сербів заарештували, коли він їхав на автобусі, і відправили до Белграда.

Політик переховувався понад 10 років. За інформацію про його місцеперебування Міжнародний трибунал у Гаазі обіцяв $5 млн. Видача Караджича є однією з умов вступу Сербії до Євросоюзу.

Про арешт Радована Караджича повідомили в понеділок увечері. Десятки жителів Сараєва сходилися на вулицях міста. Водії машин сигналили, дехто співав пісень.

У столиці Сербії під стінами суду, де утримують Караджича, збиралися групи сербських радикальних націоналістів. Вони вигукували ім"я колишнього лідера та тримали плакати з написом "Свободу Караджичу!".

Радован Караджич народився 1944 року в Чорногорії. Вивчав медицину, цікавився мистецтвом і літературою. Пізніше їздив до США, де займався психотерапією. Видав кілька збірок віршів та пісень. 1989-го створив Сербську демократичну партію, а пізніше ініціював створення Республіки боснійських сербів і став її президентом. Він був націоналістом і відстоював інтереси православного сербського населення.

— Ставлення сербів до Караджича різне, — каже житель Белграда 30-річний Мірко. — Націоналісти вважають його героєм, демократи поспішають висловити свою прихильність Європі й негайно видати його Міжнародному трибуналу. Особисто я вважаю, що ця людина просто потрапила не в той час і не в те місце. Він не злочинець за своєю природою, його таким зробили обставини.

Зараз ви читаєте новину «Радована Караджича піймали в Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути