пʼятниця, 19 липня 2013 07:30

Путін спустився на дно моря

Автор: фото з сайта www.fotoden.info
  Президент Росії Володимир Путін спускається на дно Фінської затоки Балтійського моря у батискафі ”Сі Експлорер-5”. Там він оглянув затонулий півтора століття тому російський військовий корабель ”Олег”, що добре зберігся. ”Дуже цікаво. Враження сильне. Це ніби машина часу. Наче в зовсім іншу епоху поїхав”, — сказав Путін
Президент Росії Володимир Путін спускається на дно Фінської затоки Балтійського моря у батискафі ”Сі Експлорер-5”. Там він оглянув затонулий півтора століття тому російський військовий корабель ”Олег”, що добре зберігся. ”Дуже цікаво. Враження сильне. Це ніби машина часу. Наче в зовсім іншу епоху поїхав”, — сказав Путін

Президент Росії 60-річний Володимир Путін спустився на 60 м під воду, щоб оглянути рештки затонулого 1869-го фрегата "Олег" біля острова Гогланд у Фінській затоці. Глава держави скористався 4-місним глибоководним батискафом "Сі Експлорер-5". Він належить мальтійській компанії, але зараз досліджує дно для російського "Газпрому".

Одягнений у чорну куртку, сині джинси й білі спортивні туфлі, Путін сів у батискаф із пілотами Євгеном та Дмитром Томашовими — батьком і сином. Четвертий був співробітник служби безпеки. Занурення тривало півгодини. Температура за бортом +3°С. Вода була каламутна, тож  біля корабля облаштували освітлення. Російський паровий вітрильник "Олег" — одне з найкраще збережених суден тієї епохи. Однак піднімати його не ризикують — без консервації на повітрі він розсиплеться за 3 год. На поверхню дістають лише порцеляновий посуд заводу братів Корнілових, який виробили спеціально для царського флоту.

— Перш ніж занурювати президента, ми здійснили понад десяток технічних спусків, — каже керівник експедиції Роман Прохоров. — Перевірили кожен сантиметр. Прибрали з "Олега" всі сіті, якими він був обвішаний, аби батискаф не заплутався в них. Потім водолази повісили над фрегатом спеціальний трос із поплавцем, уздовж якого спускався апарат. Поряд із батискафом про всяк випадок пливли два водолази. На поверхні чергував інший одномісний апарат військово-морського флоту.

Гогланд, біля якого затонув "Олег", може бути легендарним островом Буяном із "Казки про царя Салтана", кажуть науковці. Проект із його вивчення виграв грант Російського географічного товариства.

Путін 2009-го спускався на дно озера Байкал в апараті "Мир-1", одягнений у спеціальний теплий костюм. Російський лідер знаний своїми яскравими вчинками на публіку. Наприклад, він летів дельтапланом попереду зграї журавлів, що прямували на південь. Пострілом у лопатку приспав тигрицю в уссурійській тайзі. Відвідуючи археологічні розкопки на місці давньогрецького міста Фанагорія, з аквалангом пірнув на дно Таманської затоки, звідти підняв дві амфори.

Зараз ви читаєте новину «Путін спустився на дно моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути