Ексклюзиви
четвер, 28 лютого 2008 19:18

"Путін навряд чи стане прем"єр-міністром"

  Олег Бондаренко: ”Обама і Медведєв мають знайти спільну мову”
Олег Бондаренко: ”Обама і Медведєв мають знайти спільну мову”

У неділю 2 березня в Росії відбудуться президентські вибори. Їх результат уже давно не є таємницею — переможе кандидат Кремля, нинішній перший віце-прем"єр Дмитро Медведєв. Виконавчий директор Російсько-українського інформаційного центру Олег Бондаренко, 25 років, прогнозує, що на політичні українсько-російські відносини зміна президента Росії не вплине, а економічні благополучно розвиватимуться.

Багато західних держав відмовилися надсилати до Росії своїх спостерігачів, вони говорять про недемократичність виборчого процесу. Чи можлива певна ізоляція Росії від Заходу?

— Ні, жодної ізоляції не буде. Навпаки — розвиватимуться нові глобальні проекти співробітництва Росії із Заходом. Уже нині існують масштабні плани, від яких нікому не вигідно відмовлятися. Приміром, Північно-європейський газопровід із Німеччиною, потужний проект із Італією "Південний потік" — будівництво нової газопровідної системи з Росії до Європи через акваторію Чорного моря. Росія також зміцнює відносини з Францією. Розвиватиметься стратегічне партнерство зі США, особливо якщо президентом там стане  Барак Обама. Вони з Медведєвим мають знайти спільну мову. Ідеологія нової російської влади стосовно Заходу будуватиметься виключно на економічній вигоді.

Чи не вплине негативно на відносини Росії із Заходом фактична відсутність на цих виборах міжнародних спостерігачів?

— Ні. Та й ставлення Росії до західних спостерігачів пов"язане більше з ситуацією всередині країни, а не із зовнішньополітичними факторами. Росія прагне продемонструвати своєму народові власну могутність та незалежність від інших держав.

Чи комфортно буде Володимиру Путіну працювати в ранзі прем"єра?

— Скоріше за все, він взагалі не буде прем"єром. Навряд чи від Путіна варто чекати, що покірно звітуватиме Медведєву про виконану роботу. Путіну не може настільки подобатися непроста адміністративна ноша потужної державної російської машини, щоб він усе це погодився тягти у прем"єрському кріслі. А позиціонування себе як прем"єра при президентстві Медведєва — такий собі політичний хід. Усі ж розуміють, що перемога Медведєва на президентських виборах можлива лише в тандемі з Путіним.

Чи варто розглядати останні візити українських прем"єра та президента до Росії як своєрідні оглядини перед новою російською владою?

— Так, це було таким собі знайомством Віктора Ющенка з Дмитром Медведєвим. Проте основною метою української влади було погасити борги за газ.

Як вплинуть результати цих виборів на розвиток українсько-російських відносин?

— Відносини з Україною за правління Медведєва й далі будуватимуться на взаємовигідній основі. У центрі уваги буде торговельно-економічне співробітництво. Товарообіг збільшуватиметься, для цього є всі передумови. Усе, що стосується економіки, розвиватиметься. Російському бізнесу вигідно працювати в Україні, і він не збирається від такої вигоди відмовлятися. Керівництво Росії робитиме все для підтримки своїх бізнесменів на українському ринку. А щодо політичних відносин, то суттєвих змін не станеться.

Зараз ви читаєте новину «"Путін навряд чи стане прем"єр-міністром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути