пʼятниця, 13 квітня 2012 05:45

Пустельні кочовики проголосили незалежність

Близько трьох тисяч солдатів уряду західноафриканської країни Малі готуються до війни з кочовими племенами туарегів. Ті були найманцями лівійського диктатора Муаммара Каддафі. Коли він загинув, туареги повернулися додому, завоювали північ Малі й проголосили там власну державу.

— Нашу землю захопили терористи. Вони вбили сотні наших братів, збезчестили сестер. Вони спалили адміністративні будівлі й залякали населення, — каже голова об'єднання біженців із півночі Малі Альхусейні Майга.

Він один із більш як 200 тисяч людей, які втекли від повстання на південь.

Туареги — пустельний народ Сахари. Території їх проживання поділені між п'ятьма державами. Частина туарегів вирощують зерно й овочі, частина кочують зі стадами верблюдів і кіз. Суспільство туарегів очолює каста воїнів. Багато з них воювали протягом 2011-го в Лівії. У лютому повернулися в Малі й повстали. Їхній рух за визволення Азаваду, як туареги називають свій регіон, швидко опанував основні міста Гао, Кідал і Тімбукту.

— Їжу й медикаменти розграбували. Більшість працівників гуманітарних місій втекли. Людям, особливо жінкам і дітям, які не можуть себе захистити, загрожує голод і нужда, — констатує правозахисник організації "Міжнародна амністія" Ґаетан Муту.

Паралельно Азавад намагаються захопити бойовики з північноафриканського філіалу "Аль-Каїди". Біженці розповідають, туареги й ісламісти встановлюють свою владу над окремими поселеннями. Часом перерізають одне одному горло просто на очах у місцевих.

На півдні Малі у столиці Бамако 22 березня офіцери скинули президента Амаду Тумані Туре, бо той не боровся з повстанцями. Під тиском сусідніх країн у понеділок військова хунта погодилася віддати владу цивільним в обмін на відставку Туре. Після того як за 40 днів проведуть нові вибори, малійці планують відвоювати північ своєї країни.

Зараз ви читаєте новину «Пустельні кочовики проголосили незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути