вівторок, 01 квітня 2008 18:11

Прем"єром Молдови вперше стала жінка

  Зінаїда Гречана народилася в Томській області Росії
Зінаїда Гречана народилася в Томській області Росії

У понеділок парламент Молдови затвердив Зінаїду Гречану, 52 роки, на посаді прем"єр-міністра. За неї проголосувало більшість депутатів від правлячої комуністичної партії. Гречана стала першою жінкою прем"єр-міністром Молдови.

Указ про призначення нового уряду має підписати 56-річний президент Володимир Воронін. Він висунув кандидатуру Гречаної на пост прем"єра після відставки колишнього голови уряду Василя Тарлєва два тижні тому. Екс-прем"єр обіймав посаду рекордний для країни строк — сім років.

За словами президента, відставка уряду Тарлєва була пов"язана не з поганим виконанням службових обов"язків, а з "необхідністю дати новий імпульс процесу наближення Молдови до європейського суспільства". На думку Вороніна, кандидатура Гречаної найкраще підходить для цього.

Зінаїда Гречана народилася 7 лютого 1956 року в Томській області Росії. Із 2002-го обіймала посаду міністра фінансів Молдови. 2005 року її призначили першим заступником прем"єр-міністра. Гречана також є головою міжурядової молдовсько-російської комісії з торговельно-економічної співпраці. Очолювала молдавську делегацію під час переговорів про поставку газу з Росії та поновлення експорту молдовських вин на російський ринок.

Сформований Гречаною уряд має 17 міністерств. До складу нового кабміну увійшли 13 осіб із колишнього уряду.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єром Молдови вперше стала жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути