Ексклюзиви
неділя, 24 вересня 2006 18:11

Прем"єром Японії буде однопартієць Коїдзумі

У вівторок 64-річний Дзюнітіро Коїдзумі, який п"ять років керував Японією, перестане очолювати уряд країни. Довше за Коїдзумі на цій посаді залишалося лише двоє прем"єрів із понад восьми десятків. У конституційній монархії, якою є Японія, саме прем"єр-міністр є лідером держави.

Після Коїдзумі прем"єром найвірогідніше призначать Шінзо Абе, 52 роки. Досі він виконував обов"язки головного секретаря прем"єр-міністра, а нещодавно став новим лідером Ліберально-демократичної партії. Японські політологи кажуть, що він не має належного політичного досвіду, але налаштований продовжувати курс свого попередника.

— Абе прийматиме чіткі рішення на благо японського народу, — говорить Ічіта Ямамото, колега по партії та спеціаліст із питань зовнішньої політики. — Але він не буде таким жорстким у стосунках із Китаєм. Абе — стратег.

Дзюнітіро Коїдзумі прийшов у політику в 28 років. Одразу після закінчення університету почав працювати секретарем міністра фінансів. Через два роки став членом Ліберально-демократичної партії, яку пізніше очолив. Ліберальні демократи керують Японією вже понад 50 років.

Дзюнітіро Коїдзумі — холостяк. Щоправда,  був одружений з онучкою бізнесмена-фармацевта Кайоко Міямото, фото якої вибрав серед знімків молодих жінок, підготовлених для нього радниками. Саме вони вирішили, що політику не вистачає дружини. Після першого побачення у французькому ресторані 21-річна Кайоко погодилася вийти за Дзюнітіро. Але зі шлюбу нічого не вийшло. Кайоко Міямото не вдавалося бути дружиною публічної людини. Удруге брати шлюб Коїдзумі не захотів.

Прем"єр-міністром Коїдзумі став 2001-го. За п"ять років провів ряд успішних економічних реформ. Розпочав приватизацію державних підприємств, долаючи опір консервативних членів своєї ж партії. За часів його правління у країні стало більше приватних підприємців.

Коїдзумі критикували за щорічні візити до храму Ясукуні в Токіо. Тут поминають японських солдатів, які загинули у війнах. Серед них ті, кого вважають військовими злочинцями. Особливо обурювалися Китай та Південна Корея, які дуже постраждали від Японії в часи Другої світової війни.

За Коїдзумі стосунки Японії з цими країнами стали дуже напруженими. З іншого боку, Японія зблизилася з США. Під час останнього візиту до Сполучених Штатів президент Джордж Буш із дружиною влаштували для Коїдзумі візит до будинку американського співака Елвіса Преслі (Коїдзумі захоплюється його творчістю).

Колишній глава уряду, Дзюнітіро Коїдзумі залишатиметься рядовим членом Ліберально-демократичної партії Японії.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єром Японії буде однопартієць Коїдзумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути