Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2007 17:33

Помер останній керівник КДБ Володимир Крючков

 

23 листопада в Москві на 84-му році життя помер Володимир Крючков, останній керівник КДБ СРСР.

Він народився 29 лютого 1924 року в місті Царицин (раніше Сталінград, нині — Волгоград). Юрист за освітою, зробив кар"єру від дрібного комсомольського функціонера в рідному місті до помічника секретаря ЦК КПРС.

В органах держбезпеки працював із 1967-го. Через 11 років у званні генерала став заступником голови КДБ, керував зовнішньою розвідкою. Його особистий номер — Е-104577. Крючков був причетний до розв"язання війни в Афганістані. 1979-го він відвідав Кабул і домовився про відкриття там представництва КДБ.

Колеги згадують, що Крючков дотримувався чіткого розпорядку дня: вранці 40 хв. зарядки, а далі робота до пізнього вечора. Вихідний — один на тиждень. Не мав друзів, був злопам"ятним. Дуже любив театр і володів навиками швидкісного читання. Знав німецьку й угорську мови.

Володимир Крючков фактично зайнявся організацією державного перевороту в СРСР. У ніч із 18 на 19 серпня 1991 року Михайла Горбачова заблокували на його дачі в Криму, а владу в країні захопив ГКЧП — Державний комітет із надзвичайного стану. Уже через 2 дні всі заколотники сиділи у в"язниці "Матросская тишина". Крючкова амністували 1994-го.

Останні роки життя він писав мемуари, давав інтерв"ю. У вересні він говорив про розпад СРСР:

— Самое страшное, что Россия потеряла не только в территории (с 1/6 до 1/7 части суши), но и — что гораздо страшнее — в населении в два раза! Причем с отрывом Украины, Белоруссии, Прибалтики и Казахстана лишилась значительного числа научных и рабочих кадров мирового уровня.

На початку листопада Володимир Крючков потрапив до однієї з московських клінік зі скаргами на сильний біль у хребті. Лікарі поставили діагноз "обширний інфаркт".

У покійного залишилися двоє синів, дорослі онучка та два онуки.

Зараз ви читаєте новину «Помер останній керівник КДБ Володимир Крючков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути