вівторок, 28 серпня 2007 15:16

Поляки збудували дім догори ногами

Автор: фото: Сергій ДОБРОВСЬКИЙ
  Екскурсовод у будинку догори ногами Яцек Желінський показує меблі, що звисають з підлоги
Екскурсовод у будинку догори ногами Яцек Желінський показує меблі, що звисають з підлоги

З нагоди третьої річниці вступу Польщі до Євросоюзу в Поморському регіоні країни, за 47 км на південний захід від Ґданська, звели будинок, який стоїть догори ногами. У ньому  ходять по стелі, а з підлоги звисають меблі. Будинок символізує історичний період Польщі за часів комунізму.

— Цей дім мав би з"явитися за 38 кілометрів звідси, — каже "ГПУ" автор проекту Даніель Чапєвскі, 39 років. — Саме там почалося повстання робітників Ґданського судоверфу, яке призвело до перевороту комуністичного ладу "догори ногами" в усій Польщі.

Якщо звичайний дерев"яний будинок у країні будують приблизно три тижні, то цей зводили майже чотири місяці. Будівельники працювали по три години, після чого годину відпочивали. Необхідно було прийти до тями після ефекту перебування всередині.

Коли заходиш туди, перекошені балки та нахилена під кутом підлога дають відчуття коливання, як на човні. Групи відвідувачів у супроводі екскурсовода пересуваються дуже повільно. Щоб не впасти, тримаються за елементи інтер"єру та один за одного. Ефект коливання підсилює вид із вікон, де світ стоїть як належить. До будинку щодня приїздять кілька тисяч людей. Вхід коштує 6 злотих (10 грн).

Інтер"єр нагадує радянські часи. Маленький столик, на якому стоїть настільна лампа, старий телевізор, канапа. На підвіконні — вазони з квітами. Тільки все дороги ногами, прибите до підлоги над головою. На стінах висять картини польських художників, які зображують комунізм, фашизм, голод, тероризм, екологічні катастрофи.

— Спочатку ми хотіли поставити будинок із різними вадами, — каже Даніель Чапєвскі. — Вікна там мали бути затулені папером, двері та стіни — криві. Але потім нам спало на думку поставити його ще й догори дриґом. Аналогів такому будинку немає не лише в Польщі, але й у світі.

Зараз ви читаєте новину «Поляки збудували дім догори ногами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути