Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2011 00:30

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Планета почала крутитися швидше

 

У п'ятницю земна вісь змістилася на 10 см. Євразійська плита — одна із чотирьох, на яких тримається Японія, зсунулася у бік Китаю на 19 м. Це стало причиною землетрусу й цунамі.

— Якщо взяти лінійку, 10 сантиметрів — це досить багато. Але для планети ця відстань мізерна. Люди не відчують ніяких змін, — каже професор університету з канадського міста Торонто Ендрю Мієл. — Клімат через це не зміниться.

Геофізик із національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору — НАСА — Річард Ґросс пояснює: землетрус перерозподілив вагу тектонічних плит на Землі. Планета наче набрала додаткової ваги біля екватора. Земля закрутилася швидше — закінчує повний оберт на 1,8 мікросекунди раніше, ніж досі.

Минулорічне чилійське зрушення скоротило день на 1,26 мкс. А землетрус на Суматрі відібрав — 6,8 мкс.

Жодних наслідків для України зміщення вісі Землі не матиме, вважає заступник директора інституту геофізики академії наук України 62-річний Олександр Кендзера.

— Це питання роздули. Доба й без цього постійно скорочується, а зміщення вісі на 10 сантиметрів нічого не значить. Вона й так за рік рухається на кілька метрів то в один, то в інший бік. Хибна думка і про те, що землетрус стався через положення Сонця й Місяця. Стільки разів таке було — і нічого не ставалося.

Наслідки землетрусу можливо вплинуть на екологію Курильських островів. Але не більше. Матеріальні збитки Японії досі не може оцінити навіть її міністр економіки. Відомо, що підготовка до землетрусу в 15 разів дешевша за ліквідацію наслідків.

Ця катастрофа вплине на ставлення до атомних станцій, — продовжує науковець. — Японці однозначно переглянуть свої нормативні документи щодо захисту об'єктів від землетрусів. Аварія сталася не в реакторі, а в охолоджувальних системах. Це було однією з причин Чорнобильської катастрофи. Але в нас і досі не виконані вимоги, що навколо кожної атомної станції повинні бути системи, що оцінюють сейсмічну небезпеку. На найбільшій атомній станції України у місті Енергодар Запорізької області, взагалі немає не те що сейсмічної, а й технічної оцінки небезпеки.

Зараз ви читаєте новину «Планета почала крутитися швидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути