четвер, 05 листопада 2009 17:41

Півтора мільйона підлітків у США живуть на вулиці

За минулий рік понад 1,5 млн американських підлітків тікали з дому. Більшість — через сімейні проблеми, пов"язані з економічною кризою. 15-річний Стівен Вейн із міста Гантінґтон у штаті Західна Вірджинія більш як місяць ночує в супермаркеті. На початку року його батько втратив роботу. Через брак грошей у родині постійні чвари. Чоловік бив дружину та сина.

18-річний Клінтон Енкорз і ще п"ятеро підлітків живуть на вулицях міста Медфорд у штаті Орегон. Ночують у саморобних наметах у парках і лісосмугах. Енкорз утік із дому в 12 років. Каже, що допоміг понад 20 таким, як він. Навчив їх добувати їжу, виживати в холодні зими та уникати поліції.

— Ми завжди спочатку намагаємося відправити їх додому, — говорить хлопець. — Але більшість не хочуть туди повертатися, бо тікають не від хорошого життя. Ми стаємо для них новою родиною.

Тиждень тому Енкорз і його друзі прихистили у своєму таборі 14-річну Бетті Шнайдер. Вона пішла з дому після чергової сварки з матір"ю.

— Цього разу ми навіть побилися, — розповідає. — Я відмовлялася допомагати по господарству, через що ми часто гризлися. Я від цього втомилася, більше не хочу залишатися вдома. Один місяць у нас є гроші, а наступного сидимо без копійки. Мати через це злиться і зривається на мені. Іноді поводиться так, наче мене не існує.

Один місяць у нас є гроші, а наступного сидимо без копійки

У таборі є кілька підлітків, чиї батьки втратили домівки через кризу — придбані у кредит будинки конфіскували банки, родинам довелося переїхати до притулку.

— У мене там немає особистого простору, краще вже на вулиці, — каже 16-річний хлопець, імені не називає.

Малолітніх не беруть на роботу, тому вони жебракують. Їжу крадуть у супермаркетах. Від холоду ховаються у громадських місцях і транспорті. Дехто залазить у чужі оселі, якщо господарів тривалий час немає. Зламує замки кухонним ножем або пластиковою карткою. Харчується тим, що знаходять на кухні.

Майже всі безпритульні походять із малозабезпечених родин. У багатьох батьки алкоголіки або наркомани. Тому їх ніхто не розшукує. Поліцейські не звертають на них уваги на вулицях.

— Кілька разів на місяць ми знаходимо бездомних дівчат і хлопців, — говорить директор центру для бездомних дітей та родин у Медфорді. — Батьки не можуть їх утримувати, а родичі та близькі друзі родин не хочуть брати до себе.

Жертви економічної кризи сплять у школах

У місті Сакраменто, штат Каліфорнія, є школа для дітей, чиї родини втратили житло через економічну кризу. Її відкрили коштом місцевих благодійних фондів. Учням разом із батьками дозволяють жити у школі – на ніч ставлять ліжка у класах. Удень годують.

Серед школярів — 11-річний Джастін Бішер. Разом із молодшим братом та матір"ю Лізою опинився на вулиці торік. Мати працювала офіціанткою, минулої осені втратила роботу і не могла платити за житло. З орендованого будинку виїхали. Тривалий час жили у притулках, згодом оселилися в школі. Щотижня Ліза ходить на біржу праці. Роботи досі не знайшла.

Зараз ви читаєте новину «Півтора мільйона підлітків у США живуть на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути