Ексклюзиви
пʼятниця, 27 квітня 2012 05:30

Північні суданці воюють із південними за нафту

Африканська країна Судан оголосила війну сусідові Південному Судану за рік по тому, як останній здобув незалежність. Після поділу суперечки точаться за прикордонні регіони, багаті на нафту. Минулого тижня у боях за одне з найбільших родовищ Хегліг загинули 400 солдатів.

Південні суданці захопили родовище 10 квітня. У відповідь уряд Північного Судану мобілізував наземні й повітряні війська. Суданські літаки бомбардували місто Бантіо, неподалік Хегліга. У ніч проти вівторка бомби забрали життя щонайменше 16 людей. Загалом загиблих у битвах понад 1200. Відступаючи, південці навмисне вивели з ладу нафтопроводи та переробне обладнання. У вівторок президент Судану 60-річний Омар аль-Башир оголосив, що повернув Хегліг своїй країні. Попри заклики ООН та Африканського союзу до переговорів, аль-Башир обіцяє продовжити війну, доки не розчавить, "як комаху", уряд свого південносуданського колеги 60-річного Салви Кеїра.

— Не буде жодних переговорів із цими людьми, — заявляє аль-Башир. — Ми говоритимемо мовою гармат і куль.

У Південному Судані побоюються повномасштабної війни з багатшим і сильнішим північним сусідом. На знак доброї волі в середу південці звільнили 14 полонених солдатів Півночі.

Єдина країна поділилася у липні 2011-го на арабсько-мусульманський Судан та афро-християнський Південний Судан. Цьому передували 22 роки громадянської війни, жертвами якої стали близько двох мільйонів осіб. Нафтові родовища опинилися на лінії поділу. 2009-го Міжнародний суд у Гаазі визнав Хегліг, що дає до половини суданської нафти, власністю Північного Судану. Але минулого місяця уряд Південного Судану заявив про свої права на нього. Сутички між Північчю і Півднем спалахнули знову.

Зараз ви читаєте новину «Північні суданці воюють із південними за нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути