четвер, 26 листопада 2020 00:05

Після запуску гарячої лінії отримали тисячу доносів

У середині листопада подали у відставку всі гонконгські депутати, які виступали проти Пекіна. Прокитайській владі автономного регіону дозволили звільняти всіх політиків, яких вважають загрозою національній безпеці КНР. Після цього опозиційні депутати покинули законодавчий орган.

Також пекінські урядовці організували гарячу лінію, щоб жителі Гонконгу анонімно доносили на противників центральної влади. Протягом кількох годин після запуску отримали понад тисячу повідомлень.

Закон про національну безпеку прийняли в червні. Він передбачає кримінальну відповідальність за заклики до від'єднання Гонконгу від Китаю, підривну діяльність проти влади чи змову з іноземцями. Це призвело до арештів активістів. Максимальне покарання — довічне ув'язнення. Протести тривають досі.

Права Гонконгу закріплені в міні­конституції, яка набула чинності 1997-го. Тоді Велика Британія передала Китаю суверенітет над регіоном. Документ гарантує збереження принципу "одна країна, дві системи" й передбачає автономію Гонконгу в межах Китаю до 2047-го. Тобто там мають діяти демократичні принципи, на відміну від авторитарних китайських. Закон про націо­нальну безпеку цьому суперечить.

Зараз ви читаєте новину «Після запуску гарячої лінії отримали тисячу доносів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути