вівторок, 22 травня 2012 07:30

Під час саміту НАТО заарештували 45 людей

Вивести війська НАТО з Афганістану планують до 2014-го. Після цього США, Велика Британія, Німеччина, Австралія та інші виділятимуть афганському керівництву $4 млрд на рік, щоб місцева армія утримувала контроль над країною. В американському місті Чикаго триває саміт НАТО. Головне питання — вивід військ з Афганістану.

Новообраний французький президент Франсуа Олланд підтвердив передвиборну обіцянку вивести французькі війська з Афганістану вже до кінця року. Тепер французький контингент становить 3308 військових. Рішення сусідів розкритикувала німецький канцлер Анґела Меркель:

— Ми разом увійшли до Афганістану і сподіваємося разом звідти вийти.

Німецьких солдатів у країні 4900. Значні контингенти мають також Велика Британія — 9500, Італія — 3816, Польща — 2457, Румунія — 1843, Іспанія — 1481, Туреччина — 1327. Військових США в Афганістані понад 90 тис. Усього в складі Міжнародних сил сприяння безпеці — ІСАФ — 128 961 військовий із 29 країн. Втрати союзників із 2003-го до сьогодні склали 2915 солдатів, з яких 1884 — американці.

Речник афганського ісламістського руху "Талібан" Забіулла Муджахід закликав решту лідерів краї НАТО вчинити як Франсуа Олланд:

— Це рішення, яке ґрунтується на думці французького народу. Ми закликаємо інші країни НАТО не працювати на американських чиновників, а прислухатися до своїх народів і негайно вивести війська з Афганістану.

Близько сотні демонстрантів проти НАТО побилися з чиказькими поліцейськими. Люди вимагали вивести війська з Афганістану і не починати нову війну в Ірані. Частина намагалися прорватися через поліцейський кордон, інші кидали пляшки. Правоохоронці побили мітингувальників кийками і 45 заарештували.

Зараз ви читаєте новину «Під час саміту НАТО заарештували 45 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути