четвер, 06 вересня 2012 00:00

Під час партійного з'їзду застрелили людину

Чоловік на вигляд близько 50 років, у чорній масці, стріляв із гвинтівки на з'їзді сепаратистської Квебекської партії у франкомовній провінції Канади.

Перед входом до будівлі він убив одну людину та ще одну поранив. У залі на сцені виступала лідер партії та майбутній прем'єр-міністр Квебеку Полін Маруа. Святкували перемогу на виборах до парламенту провінції.

— Майбутнє Квебеку — це стати суверенною державою! — заявляє Полін Маруа.

Тієї ж миті на сцену вибігають двоє охоронців, хапають її під руки і швидко ведуть за куліси. Прихильники розгублені. Чути стурбований гамір. За хвилину на сцену виходить ведучий і оголошує, що невідомий стріляв перед входом. Поліцейські схопили його.

— Ситуація під контролем, але ми повинні берегти нашого прем'єр-міністра, — каже.

Маруа ще вийшла на сцену попрощатися з присутніми, а потім залишила будівлю.

За словами очевидців, зробивши кілька пострілів, нападник вигукнув французькою "Англійці прокинулися!". Потім додав англійською: "Ми відплатимо вам вашою ж монетою!".

Ім'я стрілка не розголошують. Він застрелив водія автобуса Квебекської партії та поранив робітника, який мав розбирати сцену після виступів.

Квебекська партія виграла вибори 4 вересня — набрала 57 місць із 125 у місцевому парламенті. Головний конкурент — Ліберальна партія Квебеку — отримала 49 місць. Прихильники незалежності сформують уряд, який очолить Полін Маруа. Вони прийшли до влади вперше за дев'ять років. У провінції відбулися два референдуми за незалежність. 1980 року 59,56% виборців проголосували "проти" і понад 40,44% — "за". 1995-го результати були відповідно 50,58% і 49,42%.

Зараз ви читаєте новину «Під час партійного з'їзду застрелили людину ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути