четвер, 24 грудня 2020 05:45

Отруту нанесли на труси

Російський опозиціонер 44-річний Олексій НАВАЛЬНИЙ виклав у мережі запис розмови з можливим учасником замаху на нього в серпні. Політик телефонував працівникам ФСБ, причетним до отруєння. Зокрема, Костянтинові Кудрявцеву. Опозиціонер використав спеціальний додаток, тому той думав, що дзвонять із робочого телефона.

Навальний представився помічником секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева Максимом Устиновим і попросив прояснити деякі моменти, начебто необхідні для доповіді керівництву. Кудрявцев пояснив, що опозиціонер помер би, якби літак із ним не здійснив екстреної посадки в Омську й лікарі не ввели йому атропін.

— Якщо там трохи довше потягнули б, можливо, все закінчилося б інакше. Ось бачите, збіг обставин. Це той найгірший фактор у нашій роботі, — говорить Кудрявцев.

Він також розповів, що отруйну речовину нанесли на труси Навального.

Раніше журналісти "Беллінгкет" писали, що Кудрявцев — фахівець із хімічного захисту. Навальний знав, що він стежив за ним, що літав в Омськ, щоб прибрати сліди отрути, коли його відправили лікуватися до Берліна. Розслідування міжнародної команди журналістів виявило, що отруєння готували щонайменше з 2017-го.

Видання "Беллінгкет", "Зе Інсайдер", "Дер Шпігель" і телеканал CNN 14 грудня випустили розслідування про замах. Назвали імена тих, хто його готував.

Зараз опозиціонер лікується в Німеччині. Стверджує, що наказ вбити його віддав особисто Путін. Кремль заперечує причетність. Глава Кремля заявив, що якби Москва хотіла вбити, то довела б справу до кінця. Але речник Путіна Дмитро Пєсков визнав, що за Навальним слідкували спецслужби.

ЄС і Велика Британія заморозили активи й заборонили в'їзд шести російським високопосадовцям, яких у Брюсселі та Лондоні вважають відповідальними за отруєння Навального. Також під санкціями юридична особа, що створює "Новичок".

Отрута, якою намагалися вбити опозиціонера, подібна до тієї, якою в англійському Солсбері 2018-го спробували ліквідувати колишнього російського працівника ГРУ Сергія Скрипаля і його доньку Юлію.

Зараз ви читаєте новину «Отруту нанесли на труси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути