неділя, 12 серпня 2007 17:17

Залишки Берлінської стіни відремонтують

1989 року Німецька Демократична республіка вийшла з соціалістичного блоку. На знак возз"єднання Західної та Східної Німеччини зруйнували Берлінську стіну, що протягом майже сорока років розділяла країну на дві зони впливу.

Тоді до Берліна прибули 118 художників із 24 країн. Відзначаючи падіння комуністичного режиму в Східній Німеччині, вони розмалювали східну частину одного з уламків стіни завдовжки 1,3 км.

Таким чином виникла Східна галерея просто неба. Вона стала однією з головних туристичних принад міста.

Зараз історична пам"ятка перебуває в критичному стані й потребує капітального ремонту. Стіна фактично розпадається на частини, псуються намальовані на ній графіті. Її руйнують час та забруднене повітря. Окрім того, тисячі туристів щороку забирають по уламку на згадку. Багато відвідувачів пишуть на ній свої імена.

Міська влада планувала розпочати реставрацію ще у квітні цього року. Але через брак коштів роботи відклали на невизначений термін. Весь проект обійдеться в $4,13 млн. Його не почнуть, поки не матимуть усієї суми.

Щоб реставрувати стіну-галерею, треба буде спочатку знищити всі малюнки для відновлення самого муру. Потім їх мають іще раз намалювати ті самі художники.

— Ми постійно повторюємо, що готові почати хоч сьогодні і завершити всі малюнки протягом двох місяців, — говорить Кані Авалі, президент Групи художників Східної галереї. — Але що довше ми тягнемо цю справу, то більше проблем матимемо. Люди постійно переїздять кудись, і їх важко знайти. Четверо художників уже померли, та й інші вже дуже старі.

Зараз ви читаєте новину «Залишки Берлінської стіни відремонтують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути