пʼятниця, 12 жовтня 2012 07:30

Започаткував мережу аптек "Доктор Столєтов"

Бідзіна Іванішвілі народився 18 лютого 1956 року в селі Чорвила біля міста Чиатура в Сачхерському муніципалітеті Грузії. Був наймолодшим із п'яти дітей у родині робітника марганцевого заводу. Після школи закінчив із відзнакою інженерно-економічний факультет Тбіліського держуніверситету й пішов працювати на завод до батька — робітником, потім старшим інженером і начальником лабораторії. За два роки перебрався до Москви, захистив там кандидатську дисертацію на тему "Наукова організація праці".

За перебудови першим бізнесом Іванішвілі був кооператив із виробництва армованих шлангів. У Москві познайомився з іншим підприємцем і майбутнім олігархом Віталієм Малкіним. Разом заснували кооператив "Агропрогрес", що торгував комп'ютерами та мобільними телефонами. 1990-го партнери створили банк "Російський кредит". Пізніше вклали гроші в декілька гірничо-збагачувальних комбінатів. Металургія та банківська справа й стали основним джерелом збагачення Бідзіни Іванішвілі. Він "купував нікому не потрібні фірми за десятки мільйонів доларів, а продавав за мільярди", писав економічний журнал "Форбс".

2002-го Бідзіна Іванішвілі започаткував мережу аптек "Доктор Столєтов". Інвестував у будівництво житла та готелів у Москві.

Перед парламентськими виборами 2012-го у Грузії Іванішвілі заявив, що позбувся бізнесу в Росії. Банк продав за $352 млн, нерухомість — за $982 млн, за мережу аптек виручив $70 млн.

 

6,4

мільярда доларів — у таку суму журнал "Форбс" оцінив статки Бідзіни Іванішвілі в березні цього року.

Найбагатшим демократично обраним главою держави вважають президента Чилі 62-річного Себастьяна Піньєру із $2,4 млрд. Найзаможнішим спадкоємцем влади є таїландський король Пхуміпон Адульядет, який володіє близько $30 млрд.

2007-го британська газета "Ґардіан" оцінила статки Володимира Путіна щонайменше в $40 млрд, із посиланням на джерела в оточенні російського президента.

 

Зараз ви читаєте новину «Започаткував мережу аптек "Доктор Столєтов"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути