вівторок, 10 серпня 2010 07:24

Нове втілення Будди шукали 10 років

Автор: фото з сайта www.russian.news.cn
  П’ятирічного Лозана-додзе обрали живим утіленням Будди
П’ятирічного Лозана-додзе обрали живим утіленням Будди

Лозан-додзе, 5 років, із тибетського району Шаньнань обрали живим втіленням Будди. Його визнали зразком досконалості і просвітлення. Схожого на Будду хлопчика монахи шукали 10 років. Знайшли двох дітей. Кращого поміж ними обирали методом жеребкування місяць тому. Процес тривав близько години. До золотої урни поклали два шовкові пакети з табличками. На них написали імена претендентів. Урну кілька разів перевіряли спеціальні представники місцевого уряду і родичі хлопчиків-кандидатів. Витягав табличку Ертні Чоелкі-Кялбо, заступник голови Китайського буддистського товариства. На жеребкування прийшли представники Компартії Китаю, тибетські чиновники, члени пошукової групи, місцеві віруючі, монахи, родичі кандидатів.

2 серпня Лозан-додзе урочисто звели на престол під час церемонії у монастирі Загор. На нього одягли жовті сутану і шапку. Вони є символами буддійської школи гелуг. Її також називають школою "Жовтої віри". На церемонії зачитали офіційне послання від влади Тибету з визнанням нового живого Будди.

Малого не вважають реінкарнацією засновника буддизму, Будди Гаутами. Він є лише фізичним втіленням духовного просвітлення й абсолютного розуму. Такого статусу удостоєний і Далай-лама, духовний лідер буддистів.

Попередником Лозан-додзе був Деджуб V Цзянпал Калзан-гямцо. Він помер, або, як кажуть у Тибеті, пішов у нірвану, 11 березня 2000-го, на 66-му році життя.

— Переродження лами — звична річ у Тибеті. Його душа після смерті втілюється у достойну людину. Потім монахи визначають, у кого перевтілився духовний лідер. Роблять це за допомогою різних знаків, які посилає їм лама. Наприклад, у лами була улюблена чашка, з якої він усе життя пив. Її ставлять у ряд з іншими такими самими чашками. Кандидат має вибрати одну. Він не прогадає, якщо у нього вселився лама. Інколи лама залишає учням імена батьків свого наступника, дату та місце його народження. Або розповідає про це монахам у снах, — говорить "ГПУ" представник Буддиського центру у Києві. Свого імені не називає. — Якщо Лозан-додзе відпустять батьки в монастир, його виховуватимуть, як монаха. Це буде авторитетна людина, до якої ходитимуть за благословеннями.

Зараз ви читаєте новину «Нове втілення Будди шукали 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути