Ексклюзиви
неділя, 06 серпня 2006 18:00

Ногу дідуся Мока виставлять у музеї

За протез ноги Та Мока, одного з лідерів камбоджійської комуністичної організації червоних кхмерів, сім"ї довелося боротися з його адвокатом. Коли перемога вже була за родичами, вони оголосили, що виставлять протез у музеї.

— Мій дядько знав, що не доживе до суду, — розповіла Ван Ра, племінниця Та Мока. — Тому він сказав адвокату, щоб той відніс до зали суду його протез. Мовляв, нехай засуджують його.

Та Мок, ім"я якого означає "дідусь Мок", був військовим керівником червоних кхмерів, організував кілька масових убивств противників партії. Частину ноги втратив під час громадянської війни в Камбоджі 1975 року, після якої його організація прийшла до влади. За свою жорстокість отримав прізвисько М"ясник.

Довгий час ходили чутки, що в протезі Та Мок носив діаманти, золото та інші коштовності. Саме тому, мовляв, родичі боролися за нього з адвокатом. Ван Ра запевняє, що це все нісенітниці. Цю історію, мовляв, вигадала влада, яка очолила країну після кхмерів. Її розповідали солдатам і поліцейським, щоб підбадьорити на активніші пошуки злочинця.

Ван Ра розповіла, що зараз сім"я ремонтує і прикрашає протез. Потім його помістять у Музеї червоних кхмерів у місті Анлонг Венг на півночі країни. Саме звідти родом був Та Мок. Там досі живе багато його прихильників.

Та Мока заарештували 1999-го. Сім років він чекав на суд, але два тижні тому, вже коли мали розпочатися перші засідання, помер. Йому було 82 роки. Поховали Мока в рідному місті під співи буддійських монахів і залпи феєрверків.

Під час правління кхмерів, із 1975 по 1979 рік, у країні закривалися школи і лікарні, фабрики і банки, скасовувалися будь-які грошові операції, заборонялися всі релігії, у людей конфісковували приватну власність і зганяли в колгоспи. Через важку сільськогосподарську працю з камбоджійців хотіли зробити "новий народ", без класового поділу. Тих, хто порушував найдрібніші правила проживання в комуні, вивозили на поля смерті й розстрілювали. Усього за кхмерів загинуло близько двох мільйонів чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Ногу дідуся Мока виставлять у музеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути