Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2007 15:53

Німці платять за допомогою відбитків пальців

Жителі Німеччини тепер можуть ходити за покупками без гаманців та кредитних карток. На південному заході країни в 150 магазинах, шкільних їдальнях і навіть пивних барах встановили нові касові апарати. Ті сканують відбитки пальців покупця й вираховують потрібну суму з банківських рахунків. Усе відбувається за лічені секунди.

Апарати постачає компанія "Іт Верке". Один такий коштує $2,7 тис. (13,5 тис. грн).

Новинка швидко набуває популярності. В одному з супермаркетів, де встановили апарати, кажуть, що приблизно чверть їхніх клієнтів перейшла на нову систему оплати.

— Ми думали, що новою послугою зацікавиться здебільшого молодь, — говорить представник компанії "Іт Верке" Штефан Севойстер. — Але зараз бачимо, що вона дуже популярна й серед тих, кому за 40.

Щоб користуватися послугою, потрібно здати відбитки пальців до спеціальної бази даних. Також повідомити компанії адресу та номер банківського рахунку.

Є й противники такого нововведення. Вони твердять, що фіксувати особисті дані людини — це порушення її прав. Мовляв, такі відомості не завжди використовують в інтересах власника. Крім того, злодії, мовляв, легко можуть підробити відбитки за допомогою силікону.

Зараз ви читаєте новину «Німці платять за допомогою відбитків пальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути