пʼятниця, 22 листопада 2019 00:18

Невинний відсидів за ґратами 12 років

Американця Рубена Мартінеса звільнили після 12 років в'язниці. Був засуджений за серію пограбувань до 47 років за ґратами. Дружині вдалося довести, що 49-річний чоловік ­невинний.

Мартінеса заарештували 2007-го. Чоловік працював вантажником. Встав о 4-й ранку. Увесь день працював. Увечері зайшов купити пива. Там його заарештували. У відділку запитали, чи має татуювання, друзів-мексиканців. Попросили одягти малярну маску.

— Привели якогось бездарного адвоката, — розповідає дружина Рубена Марія. — Той нічим не допоміг. Казав, що ти вляпався. Рубен розгубився. На той момент ми щойно одружилися. Він працював цілими днями, щоби заробити нам на краще життя. Знімали квартиру в бандитському районі, бо дешево. От поліцейські й вирішили, що перед ними член банди.

Мартінеса звинуватили у серії пограбувань одного й того ж магазину запчастин у Лос-­Анджелесі. Свідок бачив чоловіка в масці. Відбитки пальців злодія не збігалися з відбитками чоловіка. Але його все одно визнали винним. Запропонували угоду зі слідством. Пообіцяли, що тоді отримає два роки за ґратами. Мартінес відмовився. На першому суді 2007-го думки присяжних розділилися порівну. На другому його визнали винним.

— У нього було алібі, — продовжує Марія. — Під час двох пограбувань він працював. Це фіксувало агентство, яке його наймало. Але прокурор напирав і тиснув. У день, коли Рубена засудили до 47 років, убили його племінника. Я не казала про це чоловікові кілька років. Тоді Мартінеса перевели у в'язницю за 200 кілометрів. Більшість родичів перестали його провідувати. Я теж не могла їздити часто. ­

Це було пекло. Ми втратили стільки часу.

Марія працювала секретаркою в поліції. Самостійно збирала докази, що її чоловік невинний. Їй допомагала подруга, детектив у відставці. Кілька прохань про перегляд вироку відхилили. ­2015-го комісія погодилася переглянути деталі справи. Повторний розгляд і процедура звільнення тривали чотири роки.

— Я був не сам у камері. Зі мною були дружина та Господь. Без них я не витримав би, — сказав Рубен. Одразу попросив картоплю фрі, чізбургер і молочний коктейль.

Родина Мартінеса отримає $600 тис. компенсації за несправедливе ув'язнення — по 140 доларів за кожен день за ґратами.

Зараз ви читаєте новину «Невинний відсидів за ґратами 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути