середа, 01 лютого 2012 00:45

На відкриття стадіону у Варшаві пускали безкоштовно

Автор: фото: Reuters PETER ANDREWS
  Люди чекають на концерт, присвячений офіційному відкриттю Національного стадіону у Варшаві. На захід прийшли понад 60 тисяч поляків
Люди чекають на концерт, присвячений офіційному відкриттю Національного стадіону у Варшаві. На захід прийшли понад 60 тисяч поляків

У неділю, 29 січня, о 14.00 у польській столиці Варшава відкрили Національний стадіон. На ньому під час Євро-2012 відбудуться п'ять матчів — три групові, зокрема перший, разом з церемонією відкриття чемпіонату, а також один чвертьфінал та один півфінал. Святковий концерт на честь відкриття назвали "А ось і я!".

На вулиці -10°С. До головної арени збираються люди. Вхід на стадіон безкоштовний. Першим 40 тис. гостей роздають квитки на пам'ять. Усього на стадіоні зібралися понад 60 тис.

Усередині арени рухомий дах — він відкритий. Відвідувачі стоять просто неба. Підігрівається лише сцена, де виступають ведучі та музичні гурти.

— Не можемо закрити дах при такій погоді, бо тоді ми втратимо на нього гарантію, — пояснює 37-річний Рафал Каплер, голова правління спортивної арени.

За годину починається концерт виступом українського гурту "Гайдамаки" разом з польським "Ву-Ву". Дехто з глядачів підстрибує у такт з музикою.

— За такої погоди важкувато співати. Дуже холодне повітря, у горлі все тверде і жорстке, — каже соліст "Гайдамаків" 45-річний Олександр Ярмола. — Ми тут не вперше. Три роки тому зробили цю концертну програму разом з "Ву-Ву" і тоді виступали з нею по всій Польщі. Цей проект — не для Євро-2012, а для душі. Те, що український і польський гурти зробили щось разом, думаю, для людей важливо.

Мороз посилюється, але кількість глядачів тільки збільшується.

42-річний Роберт, еколог із містечка Міньск-Мазовецький поблизу Варшави, приїхав на концерт із 12-річною дочкою. Вона вплела у волосся стрічки, що у темряві світяться рожевим.

— Приїхали послухати "Ті Лав" і "Леді Панк", — каже Роберт. — Я був восени на дні відкритих дверей Національного стадіону. Нова арена дуже подобається.

Після завершення концерту організатори оголошують, що феєрверки найкраще буде видно не на стадіоні, а поблизу — з мосту Понятовського. Глядачі поспішають туди, щоб зайняти найкращі місця.

Національний стадіон у Варшаві будували два роки на місці колишнього "Стадіону десятиліття". Він не працював з 1989-го. Там був найбільший у Східній Європі базар — Ярмарок Європа.

Відбудований комплекс має 58 тис. місць для вболівальників. З них 106 — обладнані для інвалідів. Арену спроектували німецькі інженери. Зовні вона пофарбована у червоно-білі національні кольори. Дах закривається. Це дозволяє використовувати його і взимку. Під футбольним полем збудували паркінг на 1765 автівок. "Національний" має чотири ресторани, один з яких на висоті 40 м і видом на Варшаву. Обладнані 965 туалетів.

На "Національному" не проводитимуть жодних матчів чи змагань польських чемпіонатів у будь-якому виді спорту. Після Євро-2012 він стане домашнім стадіоном для футбольної збірної Польщі. Але там організовуватимуть концерти, фестивалі та інші культурні події.

Полякам відбудова Національного стадіону обійшлася у близько $500 млн. На реконструкцію київського "Олімпійського" витратили $560 млн.

Зараз ви читаєте новину «На відкриття стадіону у Варшаві пускали безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути