Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2008 16:50

На вибори парламенту Куби прийшли понад 95 відсотків виборців

Автор: фото: REUTERS/Enrique De La Osa
  На всіх виборчих дільницях у кубинських містах і селах біля урн чергували піонери
На всіх виборчих дільницях у кубинських містах і селах біля урн чергували піонери

У неділю на Кубі відбулися вибори до Національної асамблеї — кубинського парламенту. Жодних передвиборних кампаній чи агітації в країні не було. Про вибори свідчили лише плакати на стінах і стовпах із фотографіями і короткою біографією кандидатів у депутати.

Цьогорічна явка на вибори була дуже високою, повідомляє Центрвиборчком — проголосували близько 95% кубинців. Незважаючи на погану погоду, громадяни активно брали участь у голосуванні.

8,4 млн виборців отримали бюлетені з іменами 614 кандидатів на 614 місць. Навпроти кожного можна відмітити про своє бажання чи небажання бачити його в парламенті. Більшість людей зазвичай закреслюють клітинку "за всіх".

У процесі волевиявлення взяв участь і 81-річний президент Фідель Кастро. Представники виборчкому прибули з бюлетенем та урною до реабілітаційного центру, де він лікується. У липні 2006 року кубинський лідер переніс важку операцію на кишечнику.

Прізвище Кастро, який тимчасово передав владу своєму братові Раулю, також було в списку кандидатів у депутати. Якщо він потрапить до Національної асамблеї, то зможе стати президентом країни. Главу держави обирає парламент.

24 лютого відбудеться перше засідання Національної асамблеї в оновленому складі. Тоді ж стане відомо, чи переоберуть Фіделя Кастро президентом, чи цей пост уперше дістанеться іншому.

Кубинський лідер не з"являвся на публіці майже 17 місяців. В одній із написаних ним статей Фідель заявляє, що "не збирається довічно триматися за владу і тим самим перекривати шлях молодим та енергійним діячам". Однак він неодноразово підкреслював, що політичний лад держави залишатиметься незмінним.

Зараз ви читаєте новину «На вибори парламенту Куби прийшли понад 95 відсотків виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути