пʼятниця, 15 грудня 2017 05:25

На нобелівському бенкеті годували висушеним топінамбуром

Автор: ФОТО: REUTERS
  Офіціантка несе тацю з десертом на нобелівському бенкеті в столиції Швеції Стокгольмі 10 грудня. Чорничні крем і морозиво з тим’яном, лаймові желе і кальє з меренгами подавали зі свічками-феєрверками
Офіціантка несе тацю з десертом на нобелівському бенкеті в столиції Швеції Стокгольмі 10 грудня. Чорничні крем і морозиво з тим’яном, лаймові желе і кальє з меренгами подавали зі свічками-феєрверками

На концерті грали на піаніно, що пережило атомне бомбардування

10 грудня у столиці Швеції Стокгольмі вручили Нобелівську премію. Церемонія традиційно проходила в Концерт-холі. Почалася о 16:30 за київським часом. Того ж дня раніше відбулося нагородження Нобелівською премією миру в норвезькій столиці Осло.

Церемонію відвідали 1350 гостей. Серед них — 71-річний король Карл XVI Густав із 73-річною дружиною Сільвією та членами родини. 40-річна кронпринцеса Вікторія, принцеси 35-річна Мадлен і 33-річна Софія вражали сукнями, зачісками й діадемами. Прикраси були оздоблені аметис­тами, аквамаринами й перлами. Сукня принцеси Мадлен не приховувала її вагітність.

Міністр культури Швеції Аліс Ба Кунке одягнула білу паперову сукню з рукавами у формі віял. Вона відтінювала смаглявий колір шкіри. Батько Аліс родом із західноафриканської Гамбії, мати — шведка.

Після нагородження у Блакитній залі стокгольмської ратуші почався бенкет. На закуску приготували спресований і висушений топінамбур. Його доповнили кольрабі, бульйоном із капусти й приправили імбиром. Основною стравою було сідло ягняти (частина туші зі спини), засмажене до хрусткої скоринки. До нього подавали картопляний терiн (запіканка з начинкою. — ГПУ) зі шведським кремом, жовтим буряком, солоною селерою, яблучним салатом і розмариново-пряним соусом. На десерт були охолоджений чорничний крем, чорничне морозиво з тим'яном, лаймові желе, кальє (згусток зі скислого молока, з якого можна виготовити домашній сир. — ГПУ) та меренги (страва, подібна до безе. — ГПУ). Подали "з вогником" — на тацях встановили свічки-феєрверки.

Шеф-кухар Даніель Руос вважає, що його десерти стали "родзинкою" вечора. Прагнув поєднати традиційні шведські інгредієнти й цитрусові.

Для декорування концертної та бенкетної зали використали тисячі живих квітів. Гостей обслуговували 190 офіціантів. Кухарі працювали п'ять днів.

11 грудня в столиці Норвегії Осло відбувся традиційний концерт на честь лауреата Нобелівської премії миру. Її цьогоріч отримала Міжнародна кампанія за відмову від ядерної зброї. Нагороду вручили директору Беатріс Фінн і Сецуко Терлоу, яка 1945-го пережила ядерне бомбардування Хіросіми.

У концерті взяли участь європейські зірки. Зокрема, Джон Ледженд — виконавець основної пісні у фільмі "Красуня та чудовисько". Американська дитяча циркова трупа "Лє Петі Цирк" підготувала виставу, що нагадує японський театр. Виступали гімнасти, повітряні акробати й актори на ходулях.

Джон Ледженд зіграв на "атомному піаніно". Його виготовила фірма "Ямаха" 1937-го. Інструмент пережив ядерне бомбардування. Під час атаки стояв за 3 км від епіцентру вибуху в Хіросімі.

Зараз ви читаєте новину «На нобелівському бенкеті годували висушеним топінамбуром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути