середа, 18 червня 2008 18:18

На Кубі скасують однакові зарплати

На Кубі скасують однакові зарплати

Кубинський уряд скасовує однакові зарплати в країні. До кінця серпня компанії повинні переробити систему оплати праці таким чином, щоб працьовитіші отримували більше. Із 1959-го роботу всіх працівників певної професії оплачували за однаковим тарифом.

Згідно з новим законодавством робітники зможуть отримувати бонуси та надбавки до зарплатні, якщо виконуватимуть усі передбачені норми. За якісне виконання роботи службовцям видаватимуть у середньому 5% надбавки від зарплати. Менеджери з продажу отримуватимуть до 30% бонусів за хорошу роботу підлеглих.

Середня зарплата на Кубі — майже $20 на місяць. Кубинка Лізетта Фернандес, яка тепер живе у США, каже, що на практиці надбавки означатимуть приблизно 50 центів.

— Це, здається, не дуже багато, але в кінці місяця це різниця між тим, що ти можеш купити один брусок мила або два, — каже жінка. — Раніше, якщо ти працював у офісі, часто тобі платили стільки ж, як і людині, яка прибирає цей офіс. Повільні й ліниві заробляли стільки ж, тому що отримали роботу через політичні зв"язки і взагалі нічого не робили. Я думаю, що з усіх змін останнім часом ця — найважливіша.

Після обрання на посаду президента в лютому цього року Рауля Кастро, 77 років, кубинцям дозволили купувати мобільні телефони та комп"ютери. Також вони можуть користуватися Інтернетом та готелями, які до того були відкриті тільки для туристів.

Сюзан Парселл із Центру вивчення політики західної півкулі в Маямі вважає, що зміни в системі оплати праці не спонукатимуть людей краще працювати та підвищувати економічні показники країни. А саме на такий результат сподівається міністерство праці Куби.

— Якщо вони справді хочуть запровадити якесь стимулювання, то краще б переходили до ринкової економіки. Тоді люди могли б отримувати плоди своєї праці, — каже Парселл. — Але ж для цього потрібно буде посилювати систему нагляду, спостереження і доносів.

Зараз ви читаєте новину «На Кубі скасують однакові зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути