вівторок, 10 вересня 2013 00:00

На "Фукусімі" побудують стіну з криги

Автор: фото: REUTERS
  Робітники прибирають радіоактивне листя та сміття в місті Нараха в 20-кілометровій зоні відчуження навколо японської атомної електростанції ”Фукусіма”. Токсичні відходи немає де зберігати. Листя залишають на пустирях та біля в’їздних шляхів. Місцеві громади не хочуть, щоб забруднений непотріб скидали в одне місце
Робітники прибирають радіоактивне листя та сміття в місті Нараха в 20-кілометровій зоні відчуження навколо японської атомної електростанції ”Фукусіма”. Токсичні відходи немає де зберігати. Листя залишають на пустирях та біля в’їздних шляхів. Місцеві громади не хочуть, щоб забруднений непотріб скидали в одне місце

Під аварійною японською атомною електростанцією "Фукусіма-1" створять шар вічної мерзлоти. На будівництво крижаної стіни уряд країни виділить близько $500 млн. У такий спосіб хочуть зупинити витік у Тихий океан токсичної води, що накопичується після охолодження реакторів.

Минулого тижня працівник станції біля одного з резервуарів зафіксував рекордний рівень радіації — 1800 мілізіверів на годину. Цієї дози достатньо, щоб убити незахищену людину за 4 год.

Компанія-оператор електростанції "Токіо Електрик Пауер" — ТЕРСО — заявила, що ця радіація не загрожує здоров'ю працівників. Але люди цьому не дуже довіряють. Бо спочатку представники компанії заперечували й витоки радіоактивної води. А для перевірки понад тисячі резервуарів призначили лише двох працівників. Кажуть, спеціалісти звільняються через високий рівень опромінення.

Щодня 300 т токсичної води виливається в океан. Тому влада вирішила піти на дорогий і ризикований експеримент — збудувати заморожену підземну стіну завдовжки 1,4 км. Спочатку під землею прокладуть труби. По них тектиме речовина з температурою -40°С. Від цього замерзне шар землі, що і створить бар'єр.

— Було багато розмов про витік забрудненої води з "Фукусіми". Уряд узяв справи в свої руки. Ми знаємо, як вирішити цю проблему. Обіцяю, вже через сім років її не буде, — каже японський прем'єр-міністр 58-річний Сіндзо Абе.

Міжнародний олімпійський комітет сьогодні обирає місто для Олімпійських ігор-2020. У списку японська столиця Токіо, турецький Стамбул та іспанський Мадрид. Рішення про будівництво стіни японський уряд прийняв зважаючи й на це.

— Немає ніякого ризику від "Фукусіми". Токіо живе звичайним життям міста-мільйонника. Якість повітря та води на безпечному рівні. Дані показують, що рівень радіації у місті такий, як у Парижі, Лондоні чи Нью-Йорку, — говорить президент японського Олімпійського комітету 65-річний Цунеказу Такеда.

Однак спорудження стіни не вирішить усіх екологічних проблем. Атомна станція потребує більш суттєвого ремонту та повного охолодження. Такі роботи можуть тривати близько 40 років і коштувати мільярди доларів, вважають експерти. Стіну почнуть зводити у жовтні, будівництво триватиме два роки. Що буде протягом цього часу з радіоактивною водою, що витікає в океан, чиновники не кажуть.

Аварія на атомній електростанції "Фукусіма-1" сталася 11 березня 2011 року. Тоді потужний землетрус спровокував цунамі. Три реактори були зруйновані, радіація забруднила повітря й воду. Усі міста та селища в межах 30-кілометрової зони були евакуйовані. Наміе — найвідоміше місто-привид. До трьох інших міст повернулися жителі. У містечку Тамура було 119 господарств. Власники 28 зараз мешкають у своїх домівках.

Катастрофі на "Фукусімі" присвоїли найвищий, сьомий рівень, за міжнародною шкалою ядерних аварій. Доти такий статус мала лише аварія на Чорнобильській АЕС 1986 року.

15 вересня в Японії будуть тимчасово закриті всі атомні реактори для планової перевірки.

Зруйновано три реактори

9 балів — магнітуда землетрусу, що спровокував аварію

3 із 6 реакторів зруйновані

3% площі Японії були заражені

19 тисяч людей стали жертвами цунамі

160 тисяч людей — евакуйовано

39 працівників електростанції постраждали під час евакуації, двоє з них отримали радіаційні опіки

1971 року запущена в експлуатацію атомна електростанція "Фукусіма"

Рибу не ловлять в радіусі 250 кілометрів

— Я не ловив риби з часів цунамі. Люди хочуть бути впевнені, що купують безпечну їжу. А ми не можемо дати їм ніяких гарантій, — розповідає рибалка 63-річний Кадзуо Нітсума. — Докази того, що кількість радіації в рибі вже дорівнює дозволеному показнику, не заспокоюють покупців (уряд встановив ліміт: 100 бекерелей радіоактивного цезію на кілограм. — "ГПУ"). У такі часи, здається, що проблему ядерного забруднення ніколи не вирішать.

Екологічна катастрофа спричинила зупинку рибного виробництва, що у селищі Хісанохама було головним джерелом прибутку. Уряд заборонив виловлювати рибу у 250-кілометровій прибережній зоні. Після аварії рибалки втратили $10,5 млрд.

15-метровий човен Кадзуо Нітсуми стоїть без діла два роки. Він та інші 70 рибалок заробляють тим, що прибирають сміття після аварії. Рибу ловлять за 20 км від селища лише для лабораторних досліджень.

Кадзуо отримав державну пенсію за збирання сміття та скромну компенсацію за втрату доходів.

— У покупців на слово "фукусіма" алергія. Навіть якщо ми будемо ловити рибу на продаж, її ніхто не купить. Це стосується не лише зони поблизу станції, а й усього Тихого океану. Для нашого бізнесу репутація "Фукусіми" грає ключову роль, — говорить Такаші Нітсума, керівник відділу продаж рибальського кооперативу "Івакі".

Зараз ви читаєте новину «На "Фукусімі" побудують стіну з криги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути