вівторок, 07 лютого 2012 00:00

Місто Хомс на світанку обстріляли ракетами

Учора близько шостої ранку жителі сирійського міста Хомс, епіцентру виступів проти президента Башара аль-Асада, прокинулися від вибухів. Урядові війська обстріляли місто ракетами. Вибухи вбили щонайменше 30 мирних жителів. Упродовж вихідних близько 300 людей загинули в боях між армією й опозицією. Це найкривавіша сутичка за рік протестів проти Асада.

— Я бачив, як дитину розірвало на шматки, одній дівчині вирвало око. Багато померли, бо забракло ліків і лікарів, — каже активіст із Хомса Абу Омар. — Це жахливо. Армія нападає без попередження. Палять із мінометів і кулеметів. Сунуть на беззбройних людей танками.

Міська лікарня переповнена. Поранених звозять у мечеті. Загиблих ховають уночі: бояться, що вдень снайпери можуть обстріляти похоронну процесію.

У неділю, доки на вулицях тривали сутички, державне телебачення показало, як 46-річний Башар аль-Асад слухає вірші Корану та молиться в столичній мечеті в день народження пророка Мухаммеда.

Сирійський уряд посилив напади на опозиціонерів після того, як у суботу в Нью-Йорку Росія та Китай наклали вето на резолюцію Ради безпеки ООН щодо Сирії. Резолюція мала засудити порушення прав людини в країні, зобов'язати Асада звільнити політв'язнів та впустити до Сирії міжнародних спостерігачів. Представники інших країн — членів Радбезу обурилися. Держсекретар США 64-річна Гілларі Клінтон назвала російсько-китайське вето "пародією".

— Ми викриємо тих, хто фінансує режим і постачає зброю, яку використовують проти беззахисних сирійців, проти жінок і дітей, — заявила Клінтон.

Нагадаємо, раніше до берегів Сирії вирушив російський авіаносець "Адмірал Кузнєцов". Так Москва хоче стримати НАТО від військової операції проти сирійського режиму.

У неділю невдоволені рішенням Москви сирійські опозиціонери та лівійці взяли штурмом посольство Росії в столиці Лівії Триполі. Вони вилізли на дах і зірвали прапор РФ, натомість повісили сирійський.

Антиурядові виступи в Сирії почалися торік у березні. За даними ООН, з того часу загинули близько шести тисяч людей. Протестувальники вимагають демократичних виборів і усунення від влади Асада, який керує країною майже 12 років. Його батько Хафез був президентом протягом 29 років. Уряд заявляє, що опозиціонери — бандити й терористи, які вбили близько двох тисяч правоохоронців і військових.

Зараз ви читаєте новину «Місто Хомс на світанку обстріляли ракетами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути