понеділок, 14 вересня 2009 18:06

Метро у Дубаї їздить без машиніста

Автор: фото з сайту www.rekuwait.files.wordpress.com
  На будівництво першого метро в Дубаї витратили 7,6 мільярда доларів
На будівництво першого метро в Дубаї витратили 7,6 мільярда доларів

У місті Дубаї, Об"єднані Арабські Емірати, відкрили метро. На будівництво лінії витратили $7,6 млрд. Потяги купували в Японії. Вони цілком автоматизовані, їздять без машиніста. Ними керують диспетчери через комп"ютерні системи.

Один поїзд розрахований на 643 пасажири. Він складається із п"яти вагонів, одного "золотого" й чотирьох "срібних" — два для чоловіків, два для жінок. "Золотий" призначений для віп-пасажирів. Проїзд у ньому дорожчий — коштує $1,6 (13 грн. — "ГПУ"). Квиток у "срібний" — $0,5 (4 грн. — "ГПУ").

Вагони завдовжки 18 м. У салоні м"які шкіряні сидіння. Потяги оснащено екранами й аудіосистемами — через них пасажири можуть зв"язатися з диспетчером.

Працюють 10 станцій метро. До наступного року планують відкрити ще 19 та другу лінію підземки. Міська влада сподівається, відтепер на дорогах поменшає тисняви — у місто із населенням 1,8 млн лише влітку приїздить понад мільйон туристів. Утім експерти переконані: метро користуватимуться переважно небагаті люди. Власники автомобілів не схочуть пересідати у громадський транспорт.

— Гадаю, це цікаве нововведення, але ним не будуть користуватися масово, — стверджує 43-річна Кетрін Грум із Дубая.

— Тут дуже дешевий бензин, місцеві звикли, що їх довозять від дверей до дверей. Я, наприклад, залюбки покатаюся, але й надалі їздитиму автівкою. Метро не доправить мене до дверей офісу, а бігати вулицею за вологої дубайської спеки я не збираюся.

Зараз ви читаєте новину «Метро у Дубаї їздить без машиніста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути