вівторок, 11 березня 2008 19:32

Масляну в Москві святкували під українські пісні

Масляну в Москві святкували під українські пісні

Минулого тижня в Росії святкували Широку Масляну. Центральним місцем гуляння в Москві є Масляне містечко на Василівському узвозі. Під стінами Кремля стоїть сцена. Із неї президент Путін вітав росіян із виборами нового глави держави. Навколо в наметах продають млинці, мед та медовуху. Протягом тижня росіяни заходять сюди після завершення робочого дня.

Основні гуляння заплановані на неділю — останній день Масляної. Містечко огороджують металевим парканом та ставлять міліціонерів. Потрапити всередину можна лише з одного боку, пройшовши рамку металошукача та ретельний огляд міліції. Біля проходу збирається черга із близько тисячі людей. Дехто не хоче чекати 20–30 хв., не витримує тісняви й намагається вийти з натовпу.

На сцені в Масляному містечку відбуваються театралізовані дійства та виступи народних ансамблів. Наметів, де продають млинці та медовуху, лише до десяти. Тому біля "Блінних" і кав"ярень знову потрібно до півгодини стояти в черзі. Столиків на всіх не вистачає. Люди мостяться коло переходів та зупинок.

Покуштувавши млинців, більшість відвідувачів розходяться. Замість них приходять інші. Але надвечір усе змінюється. Пройти через міліцейський кордон можна вже без черги. Не потрібно так довго чекати, щоб купити млинців та медовухи.

Люди слухають народні ансамблі та підтанцьовують. Зі сцени лунають українські пісні. Дехто змагається у стрільбі з пневматичної рушниці. За десять влучних пострілів дають велику м"яку іграшку. Дехто намагається зняти подарунок зі стовпа.

— Цього року ми побили своєрідний рекорд. Масляне містечко відвідало понад 200 тисяч людей, — розповідає Дмитро Шульцев, 52 роки, з комітету по туризму Москви. — Пекарі не встигали робити млинці.

Шульцев розповідає, що подібні святкування почали проводити 2002-го. Услід за Москвою ініціативу підтримали інші міста Росії, що цього року намагалися встановити свій рекорд. Випікали найбільший і найдовший млинець, готували найбільшу стопку млинців. Торік у Москві змагалися українські та російські пекарі й артисти. На ці змагання з України  ніхто не приїхав.

— Цього року ми вперше випекли карту світу з млинців. На неї пішло 100 яєць, 12 кілограмів масла і 15 літрів молока. Загальна площа вийшла 4 квадратних метри. Це також був рекорд, — веде далі Шульцев. — Щойно був єпископ Єгоріївський Марк. Він звернувся до людей із проханням вибачити, якщо церква когось образила і попросив усіх присутніх вибачитися один перед одним. На мить усі стали побратимами, дружніми. Поверталися один до одного і просили пробачення. Тричі цілувалися.

У центрі Масляного містечка стояло велике опудало, яке символізувало зиму. У цілях безпеки його вирішили не спалювати, а просто переодягли у весняний одяг.

Зараз ви читаєте новину «Масляну в Москві святкували під українські пісні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути