Ексклюзиви
пʼятниця, 30 грудня 2011 07:45

Людиною 2011 року став протестувальник

Близько 70 тис. сирійців вийшли у вівторок на вулиці міста Хомс, вимагаючи відставки уряду на чолі з 46-річним Башаром аль-Асадом. Кажуть, майже 15 людей загинули, коли військові почали стріляти у натовп, щоб розігнати його.

Демонстрацію розігнали, на очах у спостерігачів із країн Арабської ліги. Обурені протестувальники оточили їх, показували калюжі крові на асфальті й кричали: "Де справедливість? Де араби?".

— Нехай вони їздять самі, щоб ніхто їм не вказував, що робити. Нехай їх впустять на території, де справді відбувається кровопролиття, — каже житель Хомса і учасник протестів Абу Рамі.

Відколи в березні до Сирії докотилася Арабська весна, за даними ООН, там у сутичках із поліцейськими й солдатами загинули не менш як 5 тис. людей. Наприкінці листопада до берегів Сирії вирушив російський авіаносець та кілька військових кораблів. Керівництво Росії дало зрозуміти, що не допустить, аби сирійським повстанцям допомагали військові НАТО, як це було під час громадянської війни в Лівії.

Арабська весна почалася 18 грудня 2010-го, після того, як 26-річний торговець Мухамед Буазізі спалив себе в місті Бен-Арус у Тунісі, протестуючи, що поліцейські відібрали в нього візок із фруктами, принизили й побили. За два місяці протестів президент Тунісу Зін аль-Абідін бен Алі втік із родиною до Саудівської Аравії. Успіх тунісців спричинив протести в Єгипті, де у відставку після 30-річного правління пішов президент Хосні Мубарак. У Лівії почалася громадянська війна, що закінчилася лише з убивством диктатора Муаммара Каддафі в жовтні. Повстання відбулися у Бахрейні, тривають у Ємені та Сирії. Великі акції протесту пройшли в Алжирі, Іраку, Йорданії, Кувейті, Марокко й Омані. Менші — в Лівані, Мавританії, Саудівській Аравії, Судані та Західній Сахарі.

— Практично не застосовуючи насильства, народи цих країн добилися більших змін за шість місяців, ніж терористи за десятиліття, — каже президент США 50-річний Барак Обама.

Американський журнал "Лайф" обрав людиною року "Протестувальника: від Арабської весни — до Греції, від "Захопи Волл стрит" — до Москви".

Зараз ви читаєте новину «Людиною 2011 року став протестувальник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути