четвер, 15 грудня 2011 05:00

Людей на зупинці чоловік закидав гранатами

Шестеро людей загинули і понад 120  дістали поранення у бельгійському місті Льєж. Іммігрант з Північної Африки 33-річний Нордін Амрані закидав гранатами автобусну зупинку біля різдвяного ярмарку в центрі міста. А потім обстріляв людей з автомата й пістолета. Нападник  також загинув. Удома в нього знайшли труп прибиральниці. Поліцейські не розглядають версію теракту. Кажуть, Нордін був рецидивістом.

У вівторок близько полудня Амрані їхав на допит у поліцію своїм білим мікроавтобусом. Припаркував біля пл. Сен-Ламбер, де розташований міський різдвяний ринок. Підійшов до людей, які з покупками чекали автобуса. Кинув у них гранату. Потім ще дві по тих, хто намагався втекти. Дістав із чорної спортивної сумки автомат і почав стріляти. Люди розбігалися. Журналіст місцевої газети "Ля Мез" Гаспар Гросжан був неподалік, прибіг на місце перший:

— Всюди були люди з вогнепальними пораненнями рук, плечей. Усі були перелякані, дехто плакав, усі намагалися додзвонитися до рідних чи в поліцію.

Загинули 15-річний та 20-річний хлопці, 17-річна дівчина та 75-річна жінка. Лікарі не змогли врятувати також 18-місячну дівчинку.

Доки прибула поліція, Амрані був мертвий. Досі невідомо, застрелився чи його зачепило осколком гранати. Лежав одягнений у світлу куртку, поряд — сумка, бельгійський автомат "ФН ФАЛ" та заряджені магазини до нього. Сумка, за словами поліцейських, була "повна гранат".

Навколишні супермаркети зачинилися з покупцями всередині. Машини "швидкої" забрали частину поранених, решті лікарі допомагали на місці у білих наметах. У небо підняли вертольоти. Зі столиці Брюссель до Льєжа вилетів новообраний прем'єр-міністр 60-річний Еліо Ді Рупо.

Нордін Амрані недавно вийшов із в'язниці. 2008-го його засудили на п'ять років за зберігання зброї. Біля будинку росли 2,8 тис. кущів коноплі. Звинувачували його також у сексуальному насильстві. Випустили за три роки за гарну поведінку. Поліційного нагляду не встановлювали.

— Амрані був поведений на зброї. Удома постійно ходив із нею, клацав, збирав-розбирав, — розповідає неофіційно один із поліцейських.

Цього разу вдома в Нордіна, в ангарі, знайшли мертву 45-річну прибиральницю. Вона працювала на його сусідів. Підозрюють, він заманив її до себе і намагався зґвалтувати.

— Публічний розстріл — це завжди помста, — каже психолог із німецького Берліна Петра Абель, 34 роки. — Люди можуть чинити розправу в стані афекту або за чітким розрахунком, якщо мають серйозні психічні відхилення. У голові стрільця складається викривлена картина світу, і йому видається справедливим покарати всіх винних. На жаль, найчастіше це випадкові люди. У школах підлітки розстрілюють всіх підряд, бо з них знущаються. Норвежця Брейвіка не влаштовувала соціальна картина у країні. Тут, думаю, мали місце соціальні причини. Іммігранти невдоволені своїм рівнем життя і хочуть помститися усім бельгійцям.

 

Італійський видавець коміксів розстріляв торговців-іммігрантів

13 грудня близько полудня до ринку Сан-Лоренцо на центральній площі італійського міста Флоренція під'їхав автомобіль. Із нього вийшов письменник 50-річний Джанлука Кассері, підійшов до групи торговців зі Сенегалу, вихопив револьвер "Магнум" і почав стріляти. Загинули двоє сенегальців 40-річний Самб Модоу і Дьоп Мор, 54 роки. Ще троє потрапили до лікарні з пораненнями. Кассері покінчив із собою.

Кажуть, Кассері напередодні посварився з торговцями і влаштував криваву помсту. Коли побачив, що підбігають поліцейські, засунув пістолет у рот і застрелився.

Після інциденту на вулиці Флоренції вийшли близько 200 сенегальців. Вони торгують на вулицях сувенірами, брелоками та підробками відомих брендів. Перекидали сміттєві баки з вигуками: "Ганьба!", "Расисти!". Пізніше ввечері молилися на колінах перед собором у центрі міста. Дехто плакав.

Джанлука Кассері нещодавно переїхав у Флоренцію з провінції Пістоя. Працював редактором журналу фентезі-коміксів. Його знайомі кажуть, був замкнений і відлюдькуватий. Родини не мав. Входив до організації "Каса паунд". Її не вважають екстремістською.

— Він був трохи дивним, але не мав вигляд божевільного. Ми ніколи б не подумали, що він здатен на щось таке, — каже Фабіо Барсанті, регіональний лідер "Каса паунд". — Для нас сенегальці такі ж люди. Ми проти насильства.

 

Зараз ви читаєте новину «Людей на зупинці чоловік закидав гранатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути