Ексклюзиви
пʼятниця, 06 березня 2009 16:41

Особисті речі Магатми Ґанді продали за 1,8 мільйона доларів

  Окуляри, пару шкіряних сандалів, кишеньковий годинник в металеве блюдо Махатми Ганді викупив індійський мільярдер Віджай Малія
Окуляри, пару шкіряних сандалів, кишеньковий годинник в металеве блюдо Махатми Ганді викупив індійський мільярдер Віджай Малія

Особисті речі індійського політика та духовного лідера Магатми Ґанді продали на аукціоні в Нью-Йорку за $1,8 млн. Окуляри, пару шкіряних сандалів, кишеньковий годинник і металеве блюдо виставив на продаж американський режисер і пацифіст 45-річний Джеймс Отіс. Предмети придбав індійський мільярдер і меценат Віджай Малія. Отримані з аукціону гроші підуть до благодійних фондів.

Уряд Індії неодноразово звертався до Отіса з проханням передати речі на батьківщину Ґанді. Пропонували за них $40 тис. — мінімальну ціну, з якої починалися торги. Отіс поставив умову: віддасть речі, якщо індійський уряд щороку виділятиме 5% бюджету країни на допомогу бідним. На це політики не погодилися.

В останні хвилини торгів Отіс раптово вирішив зняти предмети з продажу. Але не встиг — аукціонер уже оголосив про продаж.

Праправнук Магатми Ґанді Тушар був упевнений, що речі повернуть на батьківщину.

— Я теж брав участь в аукціоні. Зупинився, коли усвідомив, що за реліквію, скоріше за все, торгуються індійські покупці. Таку ціну могли дати лише справжні патріоти, — заявив він.

Також розповів, що годинника подарувала Ґанді майбутня прем"єр-міністр Індії та тезка лідера Індіра Ґанді. А з металевого блюда лідер востаннє їв перед смертю.

Новий власник речей Віджай Малія передасть їх в один з індійських музеїв. Невдовзі їх виставлятимуть на показ.

Мохандаса Карамчанда Ґанді називають "батьком індійської нації". 1915 року він очолив національно-визвольний рух Індії. Від соратників отримав титул"Магатма" — у перекладі з мови гінді "велика душа". Завдяки його лідерству 1947 року Індії вдалося вибороти незалежність від Великої Британії. Наступного року під час богослужіння в одному з індуїстських храмів Делі 79-річного Ґанді застрелив фанатик.

Зараз ви читаєте новину «Особисті речі Магатми Ґанді продали за 1,8 мільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути