вівторок, 17 вересня 2013 06:30

Лауреатів Шнобелівської премії закидали паперовими літачками

Автор: фото: REUTERS
  Американський науковець Браян Крендолл отримує Шнобелівську премію. Він та напарник ковтали землерийок
Американський науковець Браян Крендолл отримує Шнобелівську премію. Він та напарник ковтали землерийок

У Гарвардському університеті американського штату Массачусетс 23-й раз вручили Шнобелівські премії. Цього року відзнаку-пародію на Нобелівську премію присудили за дослідження жуків-гнойовиків, мишей із серцевими хворобами. Відзначили також білоруського президента Олександра Лукашенка за заборону оплесків у громадських місцях.

Номінацій цього року було 10. Деякі з претендентів приїхали по пародійну премію. Під час її вручення присутні закидали нагороджених паперовими літачками. Переможці отримували молоток у скриньці під склом із написом: "У разі небезпеки розбити скло молотком". Грошова винагорода — 10 трильйонів зімбабвійських доларів однією банкнотою зразка до 2008 року. Тепер це дорівнює 1 зімбабвійському долару або 2 українським копійкам.

За дослідження позитивного впливу опери на мишей із серцевими хворобами відзначили групу китайських та японських учених. Вони вийшли на сцену в костюмах мишей і заспівали уривок з італійської опери "Травіата".

Науковців-психологів із Франції, Нідерландів та Польщі нагородили за відкриття,  що п'яні люди вважають себе привабливими.

За маршрутами жуків-гнойовиків спостерігали вчені зі Швеції, Німеччини, Австралії та ПАР. З'ясували, що жуки можуть добре орієнтуватися не лише за Місяцем, а й за Чумацьким Шляхом. Номінанти перемогли серед біологів та астрономів.

— Принцип, що використовують жуки-гнойовики, за кілька років можна буде застосувати для роботів та автономних транспортних засобів, — каже керівник групи Ерік Варрант.

Американець Гастано Піццо вигадав систему боротьби з терористами в літаках. Пристрій має викидати терориста з лайнера через замасковані двері. Доки він спускатиметься на парашуті у спеціальній капсулі, поліція встигне приїхати на місце його приземлення. Вченого нагородили посмертно за вклад у безпеку та інженерію.

Премію з фізики здобув росіянин Юрій Іваненко. Довів, що люди могли б бігати по воді, якби це відбувалося на Місяці. Японські хіміки встановили, що біохімічні процеси, які змушують плакати від цибулі, набагато складніші, ніж думали раніш.

Браян Крендолл та Пітер Стал ковтали мертву мишу-землерийку та досліджували її залишки в людському організмі. Хотіли визначити, які з кісток довше перетравлюватимуться.

Шотландські вчені спостерігали за коровами. Експеримент показав: що довше корова лежить, то більша імовірність, що вона встане. А після того, як тварина встала, навпаки дуже важко визначити, коли вона знову ляже. За обидва висновки вченим дали по Шнобелівській премії.

Зараз ви читаєте новину «Лауреатів Шнобелівської премії закидали паперовими літачками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути