Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 19:57

Кубинцям дозволили купувати мобільні телефони

З понеділка уряд Куби дозволив жителям Острова Свободи купувати мобільні телефони. Перед магазинами вишикувалися черги. Щоб отримати апарат, потрібно вистояти кілька годин.

Найпростіша модель телефону "Нокіа" коштує $75, із камерою — $280. Вартість активації — $120. Абонемент обійдеться ще у кількадесят доларів. Це означає, що мобілки можуть купити лише ті, хто отримує валюту від родичів з-за кордону. Або торговці досі нелегальним товаром. Бо більшість 11-мільйонного населення заробляє близько 400 песо — $17–19. Аби придбати телефон, вони мають витратити річний заробіток.

Однак продавці дивуються кількості відвідувачів. Тижнем раніше уряд дозволив продавати комп"ютери, DVD-програвачі, мікрохвильові печі та мопеди. Раніше їх забороняли через економію електрики та бензину. Продавець Карлос зі столиці Куби Гавани за десять днів продав 634 програвачі, 30 скутерів і 322 електричні чайники. У сусідньому містечку Бехукал, де живе 15 тис. людей, за п"ять днів збули 110 DVD-програвачів. Це всі, що були в магазині.

— Я не сподівався, що мої земляки мають аж стільки грошей, — каже Карлос.

Реформи запроваджує новий президент Куби 76-річний Рауль Кастро. Однак його брат Фідель, 81  рік, на сторінках державної газети критикує такі "пропозиції імперіалізму".

Після дозволу зупинятися в готелях, раніше призначених виключно для туристів, на кубинців чекала ще одна зміна. Людям дозволили мати власне помешкання. Усі, кому на роботі виділили житло в тимчасове користування, можуть тепер приватизувати його і згодом передати дітям.

Зараз ви читаєте новину «Кубинцям дозволили купувати мобільні телефони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути