середа, 27 жовтня 2010 02:47

Кіт має їсти вісім разів на день

22 жовтня в японському місті Осака відкрили соте кафе "Кет". Відвідувачі можуть перекусити у товаристві 30 кішок.

— Ця ідея не така вже й нова, — каже 46-річний Моне Оунеппо, директор закладу. — Японці здавна ставилися до котів краще, ніж до себе. У давнину кішки жили при дворі імператора і навіть їли з ним за одним столом. Кожна з них при народженні отримувала придворний титул. Офіційно тварини мали вищий ранг, ніж багато хто з родичів імператора. Священнослужителі та прочани буддійських і синтоїстських храмів віддавали кішкам останній шматок, навіть коли самі пухли від голоду.

У кафе стіни розмальовані пастельними тонами. Кішки сплять на диванах, обмощені подушками. В усіх кутках кімнати розставлені посудини з водою, молоком, чаєм та кавою, на тацях — шматки м'яса, корм і печиво.

— Проганяти кота зі столу вважали тяжким гріхом. Щоб він почувався добре, йому треба їсти вісім разів на день. Напої підігріваємо щопівгодини. Теплий чай сприяє швидкому перетравленню їжі. У кішки не болітиме живіт, не проявлятимуться симптоми ожиріння.

Щоб не заразити тварин, працівники та відвідувачі залишають взуття та верхній одяг перед входом. Одягають одноразові шкарпетки. Руки дезінфікують спреєм.

— Перше таке кафе в Осаці відкрили 2004 року. За годину там приймають по 10 людей. Якщо у клієнта помітні шкірні висипи, нежить та кашель, не пускаємо. У меню пропонуємо те саме, чим годуємо котів.

За годину перебування у закладі платять 1000 єн (80 грн).

— Котів у кафе можна гладити, обнімати, куйовдити їм шерсть, годувати. На руки бажано не брати. Багатьом кішкам це не подобається. Від цього у них може розболітися голова, почнеться депресія. Кіт перестане спокійно спати вночі, втратить апетит. Не пускаємо відвідувачів із тваринами і маленькими дітьми. Перші можуть занести хвороби, другі сприймають котів як іграшку, можуть замучити, видряпати очі чи задушити. В Японії тримати кішку чи собаку — велика розкіш. Догляд за ними забирає час. А жителям мегаполісів його бракує навіть на себе. Та й податок на утримання чотирилапих у нашій країні один із найвищих у світі.

Котячі кафе є одними з найвідвідуваніших закладів громадського харчування.

Зараз ви читаєте новину «Кіт має їсти вісім разів на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути