Ексклюзиви
середа, 08 травня 2013 06:00

Королева Голландії стала принцесою

Автор: фото: REUTERS
  Голландський король Віллем-Александр читає промову під час релігійної коронації у соборі Нівекерк у столиці Амстердам. Його дружина королева Максима витирає носа хустинкою. Зречення трону попередньою королевою Беатрікс і сходження на престол її наступника у Нідерландах — національне свято і вихідний
Голландський король Віллем-Александр читає промову під час релігійної коронації у соборі Нівекерк у столиці Амстердам. Його дружина королева Максима витирає носа хустинкою. Зречення трону попередньою королевою Беатрікс і сходження на престол її наступника у Нідерландах — національне свято і вихідний

30 квітня королева Нідерландів 75-річна Беатрікс зреклася престолу на користь старшого сина Віллема-Александра, 46 років. Він перший у своїй країні монарх-чоловік за останні 123 роки. На святкову вечерю в палаці Рейксмузей зібралися близько двох тисяч гостей, зокрема члени королівських родин з усього світу й високопоставлені політики. Тим часом голландці, в одязі яких переважав королівський жовтогарячий колір, святкували на вулицях столиці Амстердам.

— Тепер, коли мій найстарший син перебирає на себе цю чудову відповідальну роботу, я хочу, щоб нове королівське подружжя відчувало ваші любов і підтримку, — звернулася Беатрікс до народу напередодні зречення трону.

Чоловік Беатрікс принц Клаус помер 2002-го. Торік важким ударом для королеви став нещасний випадок з її наймолодшим сином принцом Фрізо. На гірськолижному курорті він потрапив під лавину, дістав травми мозку й зараз перебуває у напівкоматозному стані. Це, а також святкування 2013-го 200-річчя, відколи Нідерланди стали королівством, спонукало монархиню зректися трону тепер. Вона залишиться принцесою й не планує зникати з політичного життя.

Акт про зречення королева Беатрікс та новий король Віллем-Александр підписали у королівському палаці Амстердама у присутності родини, спікерів обох палат парламенту та уряду в повному складі. У Голландії монарх присягає народові на конституції, а йому складає присягу парламент. Підписавши документ, королівська родина вийшла на балкон палацу. Перед ним зібралися десятки тисяч людей в оранжевому вбранні.

— Вона захищала цінності конституції. Дорога мамо, ви були дуже відповідальною королевою, але також і дружиною та матір'ю, яка теж знала свої обов'язки. Ви велика опора для всіх нас, — сказав Віллем-Александр.

Беатрікс плакала. На цій церемонії обоє були у строгих костюмах. Натомість на урочисту вечерю монархи й аристократи, серед яких наслідний принц Великої Британії Чарльз та Японії — Нарухіто прийшли у мундирах, з орденами й шаблями. Нова королева, дружина Віллема 41-річна Максима, була у блакитній сукні з 655 діамантами та платиновій короні. Їхні троє доньок одягнули однакові голубі сукні. Аргентинка Максима має модельну зовнішність і дуже популярна в Голландії.

— Новий король нормальний, і його дружина теж, і це найголовніше, — говорить амстердамський вуличний торговець сувенірами Рік де Бер. — Він народний король, це нове покоління. Ходить на футбольні матчі й уболіває. Не соромиться показувати свої емоції на публіку.

Традиція монархів передавати корону в похилому віці найстаршій дитині існує у Голландії здавна. Матір Беатрікс, королева Юліана, зреклася престолу 71-річною 1980-го, а баба Вільгельміна — у 68 років 1948-го. Остання правила найдовше з усіх нідерландських королів — 58 років. У обох королев найстаршими були доньки, а за спадковим правом їхні чоловіки не стають королями, лише принцами. Тому впродовж ХХ ст. королівством правили жінки.

Нового короля прозвали на честь пива

46-річний Віллем-Александр після того, як його мати зреклася престолу, став наймолодшим правлячим монархом у Європі. У студентські роки набув слави принца-гультяя та прізвиська "Король Пілз" на честь однойменного пива.

Королева Беатрікс хотіла виховати своїх трьох синів як звичайних людей, тому до їхнього 16-річчя забороняла прислузі й помічникам звертатися до них інакше, ніж просто на ім'я. Кажуть, тому Віллем і став "народним монархом".

— Люди можуть заговорити до мене так, як захочуть, — заявив він нещодавно на телебаченні.

Юнаком був запальним, часто конфліктував із батьками. Поїхав учитися до Вельса у Великій Британії. Науковий ступінь з історії здобув удома, в університеті Лейдена. Відбувши обов'язкову службу в армії, заходився виправляти свій імідж. Багато подорожував Голландією, щоб, за його словами, "знати її від і до". Веде електронний блог і всіляко демонструє свою доступність для простих громадян. Працював у Міжнародному олімпійському комітеті й у дорадчому органі з водних ресурсів при генсекретарі ООН.

Новий король завжди активно займався спортом, зокрема тенісом, лижами, бігом, їздою верхи та запливами на вітрильниках. 1992-го пробіг Нью-йоркський марафон.

З аргентинкою Максимою Черруті одружився 1999-го. На це монархові потрібен дозвіл парламенту. Багато депутатів не хотіли його давати, бо батько Максими був міністром в уряді диктатора Хорхе Відели, засудженого за військові злочини. Проте, народивши принцові трьох доньок — 9-річну Катаріну-Амалію, 7-річну Алексію та 5-річну Адріану, принцеса здобула народну любов як вродлива жінка й зразкова мати.

Зараз ви читаєте новину «Королева Голландії стала принцесою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути