середа, 22 листопада 2006 16:22

Колишнього російського агента отруїли в Лондоні

Автор: фото: REUTERS/Handout
  Після отруєння у колишнього російського агента Олександра Литвиненка повністю випало волосся. Зараз чоловік лежить у лондонській лікарні
Після отруєння у колишнього російського агента Олександра Литвиненка повністю випало волосся. Зараз чоловік лежить у лондонській лікарні

Уже понад тиждень у лондонській лікарні лежить колишній агент російської служби безпеки 43-річний Олександр Литвиненко. У нього випало волосся. Чоловік схуд. Більше десяти днів нічого не їсть.

На початку листопада колишнього агента отруїли талієм. Речовина уражує нервову систему та внутрішні органи, особливо печінку і нирки. Її важко вивести з організму. Зазвичай отруєння призводить до смерті.

Литвиненко переконаний, що його хочуть позбутися на замовлення російської влади. 2000-го з дружиною Мариною і сином Анатолієм він утік із Росії, попросив політичного притулку у Великій Британії. Литвиненко — затятий критик президента Путіна. Він заявляв, що 1999 року агенти Федеральної служби безпеки підірвали житловий будинок у Москві. Пізніше у вибуху звинуватили чеченців і почали війну в республіці. Завдяки цьому Путін виглядав сильним лідером, який може захистити країну, і виграв президентські вибори. Жодних доказів версії Литвиненка немає.

Здоров"я агента різко погіршилося після зустрічі з італійським інформатором. Той нібито приніс йому дані про убивць російської журналістки Анни Політковської. Проте італійця Литвиненко не підозрює. До нього він бачився ще з двома росіянами.

Справу взялося розслідувати антитерористичне відділення Скотланд-Ярду. Російська влада називає всі обвинувачення безглуздими.

Спецслужби не вперше використовують талій. У 1960-х роках американці спробували отруїти ним президента Куби Фіделя Кастро. Агенти ЦРУ підсипали сіль талію в туфлі "команданте", які той виставив за двері готельного номера в Нью-Йорку. За задумом, під впливом отрути в Кастро повинна була випасти борода. Тоді політика засміяли б, і він був би змушений піти з влади.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього російського агента отруїли в Лондоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути